Mont Thabor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mont Thabor
Zicht vanuit het westen op de Mont Thabor (rechts) en de Pic du Thabor (links)
Zicht vanuit het westen op de Mont Thabor (rechts) en de Pic du Thabor (links)
Hoogte 3178 m
Coördinaten 45° 7′ NB, 6° 34′ OL
Ligging Frankrijk
Gebergte Cerces-Thabor
Eenvoudigste route vanuit de Vallée Étroite via de kruisweg of vanaf de "refuge du Mont-Thabor" via de GR57 naar de Col des Meandes en dan de kruisweg
Mont Thabor (Frankrijk)
Mont Thabor
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen
De kapel op de Mont Thabor in de zomer van 2010
Zicht op de zuidzuidwestelijke flank van de Mont Thabor, vanaf het lac des Thures

De Mont Thabor is een bergtop in de Franse Alpen ten zuidoosten van Modane in het Cerces-Thabormassief. De bergtop is 3178 meter hoog, maar direct ten noorden van de top van de Mont Thabor ligt de nog iets hogere "Pic du Thabor" (3207 m). De berg is vernoemd naar de Taborberg in Israël en is een bedevaartsoord. Op de zuidoosthelling van de berg loopt een kruisweg tot de top. Op 150 meter van de top staat een kapel. Deze verkeert in slechte staat. Als gevolg van de opwarming van het klimaat is de permafrost in de bodem gaan smelten, en verzakt de ondergrond. Hierdoor is het bordes aan de voorkant en de voorgevel aan het verzakken.

De Mont Thabor ligt op hoofdkam van de Alpen en op de waterscheidingslijn tussen de Rhône en de Po. De berg bestaat voornamelijk uit kwartsiet, een kristallijn gesteente.

Tot 1947 behoorde de Vallée Étroite tot Italië en lag de Mont Thabor op de landsgrens tussen Frankrijk en Italië. Sindsdien ligt de grens vijf kilometer meer oostelijk.