Montana Jones

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Montana Jones
モンタナ・ジョーンズ
(Montana Jōnzu)
Genre Avontuur, Komedie
Tv-anime
Regie Tetsuo Imazawa
Achtergrondmuziek The Alfee
Studio Studio Junio
Netwerk NHK
Originele uitzending 2 april 1994 – 8 april 1995
Afleveringen 52

Montana Jones (モンタナ・ジョーンズ, Montana Jōnzu) is een komische animeserie die oorspronkelijk werd uitgezonden in Japan van 2 april 1994 tot 8 april 1995. De serie bestaat uit 52 afleveringen. De serie is in totaal in meer dan 30 landen uitgezonden, waaronder in Nederland op AVRO, Kindernet en Nickelodeon.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

De serie speelt zich af in de jaren 30 van de 20e eeuw, in een wereld bewoond door antropomorfe dieren. Het verhaal draait om de avonturiers Montana Jones, zijn neef Alfred Jones en de journaliste Melissa Sone.

Alfred is zeer geïnteresseerd in allerlei schatten en kunstvoorwerpen. Hij bestudeert ze graag. De drie avonturiers gaan geregeld op schattenjacht in historische plaatsen en gebouwen zoals de Piramide van Cheops, de Taj Mahal en Paaseiland. Doel van het drietal is de schatten die daar liggen te vinden en naar een museum te brengen voordat ze in handen vallen van handelaren die ze op de zwarte markt willen verkopen.

Het drietal wordt tegengewerkt door een bende onder leiding van Lord Zero, zijn hulpjes Slim en Slam met diens handlanger Dr. Nitro.

Personages[bewerken | brontekst bewerken]

Montana Jones
Een jonge avonturier die altijd op zoek is naar het onbekende. Hij is niet bang voor wat gevaarlijkere dingen, zoals het uit vliegtuigen springen zonder parachute. Samen met zijn neef Alfred reist hij de hele wereld af om schatten te zoeken voor zijn neefs docent Professor Gerrit. Om geld te verdienen werkt hij in het restaurant van zijn tante. Hij heeft dit geld nodig voor Kitty, zijn Supermarine GS watervliegtuig, dat van ellende aan elkaar hangt, maar de twee avonturiers, niet zonder problemen, overal naartoe brengt.
Alfred Jones
In vrijwel alles Montana's tegenpool. Alfred doet niets liever dan oude culturen, vreemde talen en schatten bestuderen. Hij heeft eigenlijk een hekel aan veel reizen, maar zijn vroegere docent professor Gerrit blijft maar langspeelplaten sturen met nieuwe opdrachten. Elke keer als hij in het watervliegtuig van Montana stapt, vreest hij het ergste. Hij is dol op zijn moeder, en op spaghetti bolognese, waarvan Alfred elke dag borden van moet eten om in leven te blijven. Verder kan hij zelf ook aardig koken. Behalve aan reizen heeft hij ook een hekel aan gevaar. Hij kan niet zwemmen.
Melissa Sone
Een journaliste en de dochter van een diplomaat. Ze is gek op inkoopjes doen. Ze is een echte jurkendrager en komt vaak te laat bij haar kapper en manicure, doordat Montana haar altijd meesleept in de avonturen. Ze heeft vaak moeite Montana bij te benen, omdat ze altijd op hoge hakken loopt. Buiten inkoopjes doen is ze diep van binnen ook gek op avontuur en daarom gaat ze vaak met Montana mee op reis.
Lord Zero
Lord Zero is de in- en inslechte schurk die het net als Montana heeft voorzien op kostbare schatten, maar dan voor zijn eigen gewin. Hij krijgt ze meestal ook wel in handen, maar telkens krijgen Montana en Alfred de schat weer te pakken. Dat gebeurt meestal door een fout van zijn helpers: Slim, Slam of dr. Nitro. Hij heeft 100.000 wandelstokken die allemaal hun eigen eigenaardigheden hebben. Zo heeft hij stokken met geweren, netten, verrekijkers en nog veel meer leuke functies. Hij heeft bijna altijd een slecht humeur. Zero heeft een gruwelijke hekel aan het excuus "Het was niet gebeurd als u me meer tijd en geld had gegeven".
Slim & Slam
Slim en Slam zijn de hulpjes van Lord Zero. Ze hebben een niet al te hoog IQ, maar weten wel dat hun baas altijd een slecht humeur heeft en dat ze beter zelf naar schatten kunnen zoeken, maar hun trouw is toch groter dan hun moed. Zij moeten dan ook altijd alle klusjes opknappen voor Zero, en als er iets mis gaat, krijgen ze er gigantisch van langs. Slim is de dikste van de twee en Slam de dunste. Dat neemt niet weg dat ze allebei heel erg van eten houden.
Dr. Nitro
Doctor Nitro is ook een hulpje van Lord Zero en is een geniale uitvinder. Hij vindt de meest bizarre toestellen uit, die het geen van alle goed doen. Hij heeft hiervoor altijd het excuus "Het was niet gebeurd als u me meer tijd en geld had gegeven". Hij is altijd heel zuinig op zijn machines, alleen gaan ze meestal kapot door de overbelasting van Lord Zero.

Afleveringen[bewerken | brontekst bewerken]

 1. Het geheim van het goudmedaillon
 2. De reuzen-inktvis
 3. Op schattenjacht in Istanbul
 4. De vondst van de edelstenen Bijbel
 5. Het zijden tapijt van de Taj Mahal
 6. De verschrikkelijke sneeuwman
 7. De Farao's graf
 8. Koning Arthurs zwaard
 9. De geheime code van de Inca's
 10. Misdadigers in Chinatown
 11. Op avontuur bij de Vikingen
 12. De schat onder de woestijn
 13. De geheimen van de droge fontein
 14. Een geheime ingang in het kasteel
 15. De onderaardse watervallen
 16. Ontvoering naar kasteel Mauleon
 17. Het modderige gevecht voor de toekomst
 18. De Gouden Draak van Hongkong
 19. De verstopte vliegmachine
 20. De klok van Iwan de Verschrikkelijke
 21. Achtervolgingsjacht in de goudmijn
 22. De reddende boemerang
 23. Aanval van de haaien
 24. De stortvloed daalt neer
 25. Noodlanding op het Paaseiland
 26. De gezonken goudklok
 27. De bandietenaanval in Mongolië
 28. Het spookhuis in Schotland
 29. Zoekend door het labyrint van Koning Minos
 30. Het Colombische oerwoud
 31. Redding voor de nijlkrokodillen
 32. De schat van de kalief
 33. Het geheime piratenschip
 34. Noodlanding op schateiland
 35. Avontuur in China
 36. Kris kras door Oostenrijk
 37. De kroon van de Tsaar
 38. Marie Antoinettes collier
 39. Het verborgen land Lemurië
 40. Het geheim van Mont St. Michèl
 41. De stenen draak
 42. De Artemis Tempel
 43. In het Chaco-Canyon
 44. Reis naar Transsylvanië
 45. Op zoek in Toscana
 46. Ormeca
 47. Marco Polo's erfenis
 48. Verdwaald in de woestijn
 49. De bakker en de ridderzaal
 50. Keanu, de dochter van het opperhoofd
 51. De monnik en de samurai
 52. Vermist in Afrika

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Aan de Nederlandstalige versie van de serie hebben de volgende acteurs hun stemmen verleend:

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

 • Er bestaat ook een manga van de serie.
 • De muziek van de serie is gecomponeerd door de bekende Japanse band The Alfee.
 • Marco Pagot en Gi Pagot, de bedenkers van Montana Jones, werkten ook aan de animeserie Sherlock Hound. Derhalve vertonen de twee series grote gelijkenissen.
 • De naam Montana Jones is een referentie naar Indiana Jones.