Montech

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Montech
Gemeente in Frankrijk Vlag van Frankrijk
Montech (Frankrijk)
Montech
Situering
Regio Occitanie
Departement Tarn-et-Garonne (82)
Arrondissement Montauban
Kanton Montech
Coördinaten 43° 57′ NB, 1° 14′ OL
Algemeen
Oppervlakte 50,14 km²
Inwoners
(1 januari 2021)
6.650[1]
(133 inw./km²)
Hoogte 82 - 133 m
Overig
Postcode 82700
INSEE-code 82125
Foto's
Marktplein van Montech
Marktplein van Montech
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Montech is een gemeente in het Franse departement Tarn-et-Garonne in de regio Occitanie . De plaats maakt deel uit van het arrondissement Montauban. Montech telde op 1 januari 2021 6.650[1] inwoners.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1134 werd een castrum, een versterkte plaats, gebouwd. Aan het einde van de 12e eeuw kreeg Montech een stadskeure met privileges van de graaf van Toulouse. De stad kreeg een stadsomwalling met aan elke zijde een poort en werd gebouwd in bastide-vorm met straten in dambordpatroon en een centraal plein. De noordelijke poort, Porte du Terrier, vormde de hoofdpoort van de stad. Al aan het begin van de 14e eeuw groeide de stad tot buiten de omwalling.

In de 18e eeuw genoot de stad van de nabijheid van Montauban en kwam er textielnijverheid in Montech. In 1781, in een revolutionair klimaat, werden de stadspoorten verbouwd en versterkt. Vanaf 1830 werden de poorten en de grachten rond de stad gesloopt. Enkel van de Porte Lafargue en de Porte du Château zijn delen bewaard gebleven. Halfweg de 19e eeuw werd het Canal de Garonne gegraven. Er werd ook een weg tussen Montauban en Auch aangelegd. De industrie ontwikkelde zich en in 1857 werd de papierfabriek van Montech opgericht. Er kwamen nieuwe wijken voor de groeiende bevolking (Le Couderc, Lafeuillade).

De papierfabriek stelde in 1939 300 mensen te werk, maar sloot in 1968.[2]

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De oppervlakte van Montech bedroeg op 1 januari 2021 50,14 vierkante kilometer; de bevolkingsdichtheid was toen 132,6 inwoners per km².

De Garonne stroomt aan de westelijke grens van de gemeente. Het bos Forêt d’Agre ligt in het oosten van de gemeente. Het is een overblijfsel van een koninklijk woud en is eigendom van de Franse staat. Het gebied wordt beheerd door het Office National des Forêt (ONF).[3]

De onderstaande kaart toont de ligging van Montech met de belangrijkste infrastructuur en aangrenzende gemeenten.

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal (bron: INSEE-tellingen).

Grafiek inwonertal gemeente
Grafiek inwonertal gemeente

Verkeer en vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Pente d’eau de Montech

Het Canal de Garonne, deel van de waterverbinding tussen Atlantische Oceaan en Middellandse Zee, loopt ten oosten van het centrum. Montech heeft een rivierhaven op het kanaal. In 1974 werd het Hellend vlak van Montech (Pente d’eau de Montech) geopend, een hellend vlak waar boten met motorkracht naar boven worden gebracht. Zo worden vijf sluizen vermeden wat een tijdswinst van 45 minuten oplevert.[4]

De departementale autowegen D813 en D928 kruisen in Montech. De autosnelweg A62 loopt aan de oostelijke rand van de gemeente.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Montech van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.