Montferland (streek)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bergherbos in Montferland

Het Montferland is een heuvelachtig bosgebied in het oostelijk deel van de provincie Gelderland, nabij Zeddam. Het ligt tussen de plaatsen Doetinchem, 's-Heerenberg, Didam en de Duitse grens. Het gebied wordt vooral bepaald door een aantal heuvels, waarvan de Hettenheuvel met 91,6 meter de hoogste is. Rondom de heuvels liggen akkers die omzoomd zijn met houtwallen en die rijk begroeid zijn met kruiden.

Het gebied is onderdeel van een stuwwal die zich vanaf het Montferland via Kleef en Nijmegen richting Betuwe uitstrekt. Deze stuwwal is gedeeltelijk door de eroderende werking van de Rijn verdwenen maar is in de diepere ondergrond nog aanwezig.

Andere heuvels zijn de Galgenberg met een hoogte van 66,8 meter, de Eltenberg (net over de grens tussen Elten en Stokkum) met een hoogte van 82,4 meter en de Hulzenberg met een hoogte van 84,6 meter. De gelijknamige heuvel Montferland heeft een hoogte van 66,8 meter.

Montferland bestaat uit het Bergherbos, een gevarieerd bos te midden van de akkers, de Byvanck, een landgoed met een vogelrijk eikenbos waarvan het huis niet toegankelijk is, en het Bevermeer, een gebied met loofbosjes en houtwallen, dat de verbinding vormt tussen Montferland en Veluwezoom. Het gebied wordt beheerd door Natuurmonumenten.

Sinds de gemeentelijke herindeling van 1 januari 2005 is de nieuwe gemeente gemeente Montferland vernoemd naar dit bosgebied.

Sport en ontspanning[bewerken]

Er zijn diverse bewegwijzerde wandelroutes in het bos, waaronder de langeafstandsroute het Pieterpad, en er zijn ruiterpaden die ook voor bespannen rijtuigen goed berijdbaar zijn. Men beoefent er ook een bepaalde manier van lopen met skistokken, Nordic Walking genoemd.

Door het Montferland loopt een mountainbikeroute van 25,5 km met op enkele plekken de mogelijkheid tot afsnijden en inkorten. De route bevat flinke klimmen en snelle afdalingen en loopt over de Hettenheuvel, de Keurvorstenheuvel, de Hulzenberg en ten slotte de Galgenberg. Voor de gemarkeerde route is een ATB-vergunning nodig.

Er zijn 7 bewegwijzerde routes met een lengte tussen 3,3 km en 15,6 km samengesteld met een gezamenlijke lengte van 75 km. De routes lopen zowel over Nederlands als Duits grondgebied. Delen van routes kunnen eenvoudig gecombineerd worden omdat ze onderling verbonden zijn. Aan de Nederlandse kant zijn er drie startpunten vanaf de Toeristische Overstappunten (TOP's).

Externe link[bewerken]