Kaiser Wilhelm II (schip, 1903)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Monticello (schip))
Kaiser Wilhelm II
Kaiser Wilhelm II
Geschiedenis
Werf AG Vulcan
Kiellegging 1901
Tewaterlating 12 augustus 1902
In dienst 14 april 1903 maiden
Omgedoopt Kaiser Wihelm (1902-1917)
Agamemnon (1917-1919)
Monticello (1919-1940)
Status als schroot verwerkt
Eigenaren
Vlag Duitse Keizerrijk
Eigenaar Norddeutscher Lloyd
Amerikaanse marine
Algemene kenmerken
Type Passagiersschip
Lengte 215,9 m
Breedte 22 m
Tonnenmaat 19 361 ton
Passagiers 1888
Vaart 23 knopen
Bewapening vanaf 1917
4 × 150 mm kanon
2 geweren
2 Colt Lewis .30-cal. machinegeweren
10 dieptebommen
Verdiensten en onderscheidingen blauwe wimpel van juni 1904 tot 1907
Portaal  Portaalicoon   Maritiem

Kaiser Wilhelm II en later USS Agamemnon en USAT Monticello was een passagiersschip van de rederij Norddeutscher Lloyd en voer op de lijn Duitsland - Southampton - Cherbourg - New York en het derde schip van The Four Flyers.

Reeds rond 1890 wilde Duitsland de Britse overheersing op de oceanen doorbreken. Met Kaiser Wilhelm der Grosse brak het niet alleen het record van grootste schip maar ook van snelste schip en kon voor het eerst de blauwe wimpel uit Britse handen genomen worden. Als reactie bouwde ook de Hamburg-Amerika Linie (HAPAG) een eigen groot schip de Deutschland.

Eerste Wereldoorlog[bewerken | brontekst bewerken]

Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog lag de Kaiser Wilhelm II in de haven van Hoboken. Het kon Duitsland niet meer bereiken om omgebouwd te worden en bleef daarom in de haven uit veiligheidsoverwegingen. Na 3 jaar echter kwam ook de Verenigde Staten in de oorlog en legden ze beslag op de Duitse schepen.

Het schip werd tot Agamemnon omgedoopt en gebruikt als troepentransportschip. Tijdens een transport kwam het in oktober 1917 in aanvaring met de USS Von Steuben (de aangeslagen Kronprinz Wilhelm, zijn zusterschip). Een tweede aanvaring was in juni 1918, met de USS Mount Vernon, weerom een aangeslagen zusterschip namelijk Kronprinzessin Cecilie.

Na de oorlog werden al deze schepen verdeeld onder de overwinnaars ter compensatie van de tot zinken gebrachte schepen. Enkel door de slechte toestand van de Deutschland moest niemand het hebben en bleef het Duits.

De USS Agamemnon werd Amerikaans en werd tot 1920 gebruikt om de troepen terug te halen uit Europa. Daarna bleef het schip aan de kade liggen op de rivier Patuxent in de Chesapeake Bay. Uiteindelijk werd het schip in 1940 aan het Verenigd Koninkrijk geschonken als steun in de Tweede Wereldoorlog hernoemd in 1919 als Monticello[1]. Door de slechte toestand sloegen de Britten dit aanbod af en werd het schip in 1940 als schroot verkocht aan de Boston Iron & Metal Co. uit Baltimore.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Kaiser Wilhelm II (ship, 1903) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.