Moonsound

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Moonsound is een cartridge voor MSX-computers, ontworpen door Henrik Gilvad van Sunrise Swiss. De cartrigde is een geluidskaart en kan als zodanig ondersteund worden door spellen en demo's. De cartridge heeft een minijack uitgang voor zijn (stereo)geluid, maar heeft verder geen ingangen. Er kan dus niet mee worden gesampled. Dit is echter geen ramp, aangezien de MSX turbo R wel over een ingebouwde PCM sampler beschikt.

Specificaties[bewerken]

  • Heeft een eigen master-clock waarmee de toonhoogte van geluiden bepaald wordt. Andere geluidsuitbreidingen op MSX zijn afhankelijk van de snelheid die op de bus staat; als deze afwijkt van 3,58MHz dan kloppen de tonen niet meer.
  • 24 wave kanalen
  • 18 2-operator (op) FM kanalen, indien men een 4-op kanaal wenst dan gaat dit ten koste van een extra kanaal, dus bijvoorbeeld 6x 4op + 6x 2op (hetgeen tevens de maximum combinatie is).
  • FM kanalen zijn panbaar, hard links, midden en hard rechts
  • 8 golfvormen voor de FM operators
  • 3 FM algoritmes, 1 feedback
  • Wave kanalen zijn panbaar in 16 stappen
  • 2 megabyte Wave ROM van Yamaha met General Midi klanken.
  • Het standaard model dat werd aangeboden in de jaren 90 kwam met 128 kilobyte SRAM voor eigen samples. Recente modellen komen met 1 megabyte. De maximale hoeveelheid SRAM die gebruikt kan worden is 2 megabyte, een gangbare 'standaard' echter is 640 kilobyte.

Populariteit[bewerken]

Technisch gezien is de Moonsound de meest geavanceerde geluidsuitbreiding op MSX. Met voldoende SRAM (bijvoorbeeld 640 kilobyte) is het mogelijk om - voor een 8bit systeem - ongekend krachtige muziek te maken. Het ontbrak echter aan goede software in de eerste periode na de release, daardoor is de Moonsound minder breed ondersteund dan bijvoorbeeld de MSX-Music/FM-PAC. In de MSX revival jaren neemt de ondersteuning weer wat toe en ontstaan er ook nieuwe initiatieven om nieuwe trackers te schrijven.

De ROM[bewerken]

De Moonsound had technisch gezien plaats gehad voor een DSP-chip (voor galm, echo, enz.) maar dit is nooit gerealiseerd. De ROM van Yamaha bevat klanken die ook terug te horen zijn in keyboards uit die tijd. Deze keyboards hadden echter doorgaans wel een DSP chip aan boord. De ROM klanken zijn op zichzelf gemiddeld van kwaliteit. Een DSP chip in keyboards compenseert aanzienlijk, maar de Moonsound heeft deze DSP chip dus niet. Het resultaat is dat de klanken gortdroog klinken en soms blikkerig/lo-fi.

De speciale Moonblasters, die destijds zijn gebouwd zodat er in ieder geval software was bij de release, hadden in theorie de mogelijkheid gehad om een praktische en gevarieerde set instrumenten te maken van het ROM, maar dit is niet gebeurd. Het resultaat is dat de helft van de klanken lijkt op de andere helft. Van die helft is een flink deel onpraktisch of weinig muzikaal. Dit is echter een beperking van de software, niet van de hardware. Muziek die gebruik maakt van een volle 640 kilobyte aan eigen geluiden lijkt qua klank dan ook totaal niet op muziek die louter is gemaakt met ROM klanken. Er is bijna sprake van eenzelfde soort verschil als bij een MP3 en een midifile.

Moonsound Music Studio (afgekort: MS²)[bewerken]

Het in ontwikkeling zijnde pakket Moonsound Music Studio zal een oplossing bieden voor de limitaties van de oude Moonblaster for Moonsound software, door alle editbare parameters van de Moonsound geheel te ondersteunen. Volg het project op de site van TNI en wordt betatester!

Verkrijgbaarheid[bewerken]

De Moonsound is nog verkrijgbaar bij Sunrise for MSX.