Moord op Karel Van Noppen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Moord op Karel Van Noppen
Plaats Wechelderzande, België
Coördinaten 51° 16′ NB, 4° 47′ OL
Datum 20 februari 1995
Wapen(s) Vuurwapen
Dader(s) Carl De Schutter, Albert Barrez, Alex Vercauteren, Germain Daenen
Slachtoffer(s) Karel Van Noppen
Moord op Karel Van Noppen (België)
Moord op Karel Van Noppen

De moord op Karel Van Noppen werd uitgevoerd op 20 februari 1995.

Postuum werd Karel Van Noppen in 1996 de Prijs voor de Democratie toegekend.

De moord[bewerken | brontekst bewerken]

Als veearts-keurder moest Karel Van Noppen veeboeren controleren op het gebruik van hormonen. Na een aantal dreigementen bleef hij toch doorgaan met zijn werk. Op 20 februari 1995 werd zijn auto staande gehouden nabij zijn woning in Wechelderzande en werd hij met drie schoten doodgeschoten.

Veroordelingen[bewerken | brontekst bewerken]

In april 2002 werden vier verdachten schuldig bevonden aan de moord: Carl De Schutter, Albert Barrez, Alex Vercauteren en Germain Daenen. Deze groep is bekend geworden als de "hormonenmaffia".

Alex Vercauteren werd veroordeeld voor de opdracht te geven voor de moord, Albert Barrez voor het uitvoeren ervan. Daarnaast werden ook organisator van de moord Carl De Schutter en tussenpersoon Germain Daenen veroordeeld. Vercauteren kreeg levenslang, de andere drie kregen 25 jaar gevangenisstraf.

Carl De Schutter zit nog steeds vast ten gevolge van de veroordeling voor de organisatie van de moord. In juni 2009 kwam Germain Daenen als eerste betrokkene vrij. Hij had toen acht jaar in de cel gezeten. Twee maanden later werd ook Albert Barrez vrijgelaten. Vercauteren mocht op 26 januari 2010 de gevangenis vervroegd verlaten, na een celstraf van 10 jaar. Op 4 juni 2016 werd bekendgemaakt dat Albert Barrez opnieuw in de gevangenis zat, dit keer ten gevolge van een aanhouding in een drugszaak.

Film[bewerken | brontekst bewerken]

In 2011 kwam Rundskop uit, een Vlaams-Nederlandse misdaadfilm die is gebaseerd op de hormonenmaffia en de moord op Karel Van Noppen. De film kreeg een Oscarnominatie.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]