Moord op Marianne Vaatstra

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Moord op Marianne Vaatstra
Plaats Veenklooster, Nederland
Coördinaten 53° 16′ NB, 6° 7′ OL
Datum 1 mei 1999
Wapen(s) mes
Dader(s) Jasper S.
Slachtoffer(s) Marianne Vaatstra
Moord op Marianne Vaatstra (Nederland (hoofdbetekenis))
Moord op Marianne Vaatstra

Marianne Vaatstra (Zwaagwesteinde, 10 augustus 1982Veenklooster, 1 mei 1999) werd op zestienjarige leeftijd verkracht en vermoord. Zij was onderweg van Kollum naar haar ouderlijk huis in Zwaagwesteinde en werd vlak bij Veenklooster gevonden. Op 18 november 2012 is Jasper S. gearresteerd en op 6 december 2012 heeft hij de moord bekend.

Opsporingsonderzoek en verdachte[bewerken]

Het Openbaar Ministerie heeft ten minste 12 mensen aangehouden als verdachte en van meer dan 900 mensen werd in een 'grootschalig DNA-onderzoek' DNA-materiaal verzameld.

De moord kreeg veel aandacht in de landelijke pers. Een vaak genoemd thema was de verdenking dat de dader wellicht een bewoner was van het asielzoekerscentrum vlak bij Kollum.[1] Op een openbare bijeenkomst over de verplaatsing van het asielzoekerscentrum werd de burgemeester van Kollum, Piet Visser, met eieren bekogeld. Twee asielzoekers uit Irak en Afghanistan werden op grond van DNA-onderzoek buiten staat van beschuldiging gesteld. De zoektocht ging verder naar een vermoedelijke Nederlandse dader uit de omgeving.

In mei 2006 vroeg het Kamerlid Hilbrand Nawijn, van Groep Nawijn, om heropening van het politieonderzoek. In juni 2007 en in juni 2010 stelde Kamerlid Fred Teeven, VVD, Kamervragen over de zaak. Ook in het televisieprogramma Peter R. de Vries, misdaadverslaggever werd veelvuldig aandacht aan de zaak besteed.

Minister van Justitie Hirsch Ballin gaf in 2008 de aanzet tot meer mogelijkheden met DNA-onderzoek. Dat resulteerde in april 2012 in een wetswijziging en maakte een grootschalig verwantschapsonderzoek mogelijk.[2]

Op 29 september 2012 begon een DNA-verwantschapsonderzoek,[3][4] dat in een straal van 5 km van de plaats delict werd gehouden, onder ruim 8000 mannen. Bij dit onderzoek op vrijwillige basis werd gezocht naar mannen met een soortgelijk Y-chromosomaal DNA-profiel als de dader, om via familiestambomen van matchende personen de dader te vinden.

Dit verwantschapsonderzoek heeft geresulteerd in een DNA-match, waarna op 18 november Jasper S. werd gearresteerd, een 45-jarige man die in Oudwoude woonde, 2,5 km van de plaats delict.[5] De verdachte bleek vrijwillig aan het DNA-verwantschapsonderzoek te hebben meegedaan. In het tweede controle-onderzoek werd bevestigd dat het DNA-profiel van de verdachte overeenkwam met DNA-sporen die op het slachtoffer waren gevonden.[6] Op 6 december 2012 bekende S. de moord.[7]

Het strafproces tegen Jasper S. begon op 28 maart 2013. De strafeis van het OM bedroeg 20 jaar. Op 19 april 2013 veroordeelde de rechtbank in Leeuwarden Jasper S. tot een gevangenisstraf van 18 jaar voor verkrachting en moord.[8]

Monument voor Marianne Vaatstra, Hans Jouta

Monument[bewerken]

Op 25 september 2004 werd in Zwaagwesteinde een monument onthuld ter nagedachtenis aan Marianne Vaatstra. Het monument is ontworpen door Hans Jouta.

Prijs voor vader Vaatstra[bewerken]

Bauke Vaatstra (1939), de vader van Marianne, kreeg in februari 2013 de Machiavelliprijs. Volgens de Stichting Machiavelli had hij met zijn constante pleidooi voor een grootschalig DNA-onderzoek een doorbraak bewerkstelligd in de wetgeving, met eveneens gevolgen voor de oplossing van andere cold cases.[9] Guido Klabbers, oud-directeur van VluchtelingenWerk Leeuwarden, had geprobeerd de uitreiking van de prijs aan Vaatstra te voorkomen, omdat deze hem in 1999 telefonisch met de dood zou hebben bedreigd in verband met de toenmalige verdenkingen tegen asielzoekers. Vaatstra ontkende de bedreiging.[10]