Moord op Marietje Kessels

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Maria Kessels

De moord op Marietje Kessels in de Heilig Hartkerk van de Noordhoek te Tilburg is een misdrijf dat op 22 augustus 1900 plaatsvond en landelijke opschudding veroorzaakte. De zaak werd nooit opgelost, en 'Marietje Kessels' is in Tilburg sindsdien een bekende naam gebleven.

De moord en de vrijspraak[bewerken | brontekst bewerken]

De op 2 maart 1889 geboren Maria Catharina Wilhelmina (Marietje) Kessels was het derde kind van Maria Philomena Crijns en Mathieu Kessels, eigenaar van de Koninklijke Nederlandse Fabriek van Muziek-Instrumenten in de later verdwenen Industriestraat te Tilburg.

Zij was woensdag 22 augustus 1900 om ongeveer half elf op weg om een brief te posten en ging naar haar pianoleraar, Gerard Schellekens, om een les af te zeggen. Vanuit het tegenover de Heilig Hartkerk gelegen café De Zwarte Ruiter zag Maria Panhuijsen dat Marietjes aandacht werd getrokken door een man in het kerkportaal.[1]

Toen ze niet thuiskwam zette de familie een zoektocht op touw. Ze had haar pianoleraar niet bezocht, en toen ook bleek dat de brief niet op de plaats van bestemming was aangekomen, stelde de politie een groot onderzoek in. Dit werd geleid door commissaris Caarls. De politie doorzocht de woonwagens van kermislieden die ten tijde van de verdwijning Tilburg bezochten. Met behulp van het personeel van de fabriek van Kessels werd de omgeving doorzocht. Twee dagen na de verdwijning werd Marietjes lichaam gevonden in het gewelf van de kerk. Het lichaam vertoonde sporen van verkrachting.

Op 27 augustus 1900 werd de overlijdensakte van Maria Catharina Wilhelmina Kessels getekend. De volgende dag werd ze begraven.

Bij het onderzoek concentreerde de politie zich op twee verdachten: de schilder Gasparus Mutsaers, die in de kerk werkzaam was, en koster Johan van Isterdaal. De koster werd na de vondst van het lichaam geboeid naar het stadhuis gebracht. Mutsaers werd gevangengenomen omdat hij enkele kleren en een kerkboekje van Marietje in zijn bezit had. Mutsaers beweerde dat hij die van de koster had aangenomen. Mutsaers werd als de hoofdverdachte gezien. Hij wijzigde zijn verklaringen veelvuldig en sprak zich vaak tegen. Tegen de koster spraken enkele getuigenverklaringen. Hij was ook degene die van alle ruimtes in de kerk een sleutel had.

Oud-postbode Jongbloets had omstreeks 11 uur in de kerk gehuil gehoord. Hij zag daarna van het koor de koster komen, die hem intimiderend aankeek. Beïnvloed door derden trok Jongbloets in het hoger beroep de stelligheid van zijn identificatie terug.[2] Volgens andere getuigen zou de koster rond 12 uur de deur van de kerk op slot hebben gedaan, wat zeer ongebruikelijk was. Bovendien had hij om 12 uur het Angelus niet geluid.

Pastoor George van Zinnicq Bergmann leidde volgens het proces-verbaal om 6 uur 's morgens de vroegmis. Om half 8 deed de pastoor de catechismus voor 70 communicanten, waaronder Marietje. Twee kapelaans deden de andere missen in de morgen. Daarna bleven de kapelaans en hij, volgens zijn verklaring, op hun kamers.[3] Of hij als verdachte kon worden aangemerkt is niet onderzocht.

Alleen tegen Mutsaers werd een aanklacht ingediend, maar hij werd in de rechtszaak én in hoger beroep vrijgesproken.

Speculaties over de dader[bewerken | brontekst bewerken]

Tegen andere potentiële verdachten, pastoor George van Zinnicq Bergmann en de kapelaans, werd geen onderzoek ingesteld. Het was in die tijd onbespreekbaar geestelijken als verdachten te beschouwen.[4] Vooral in socialistische en antiklerikale kring deden spoedig geruchten en spotliedjes de ronde waarin de pastoor als schuldige werd aangewezen.

De opvatting dat de pastoor de dader was, wordt ook aangehangen door de publicist Ed Schilders, die in 1988 een boek aan de moordzaak wijdde, getiteld: Moordhoek - De moord op Marietje Kessels in een katholieke kerk (uitgegeven door Boekhandel Gianotten, Tilburg).

Drie Tilburgse advocaten, die een dossier uit het archief van een advocatenkantoor in Breda bestudeerden, kwamen daarentegen tot de conclusie dat de pastoor "het zeker niet gedaan" had.[5]

In de familie Kessels gaat men er volgens overlevering van uit dat de pastoor de dader was. In oktober 2011 bracht de nicht van Marietje, Godelieve Kessels, een boek uit genaamd De moord op Marietje Kessels. Zij wijst naar de pastoor op basis van gesprekken met haar vader Mathieu, de jongere broer van Marietje Kessels, die als oudste zoon door zijn vader in vertrouwen werd genomen. Hij was vier jaar oud toen zijn zusje werd omgebracht en sprak later veelvuldig met zijn ouders over de vraag wie de dader kon zijn. Vader Kessels was een vermogende Tilburger en de eigenaar van de Koninklijke Nederlandsche fabriek van Muziekinstrumenten. Hij zou onder druk van pauselijke vertegenwoordigers - die de ouders van Marietje in 1908 zouden hebben bezocht - gedwongen zijn om de pastoor niet te beschuldigen. Zij zouden hebben bevestigd dat Van Zinnicq Bergmann de moordenaar was, maar als vader Kessels dat naar buiten zou brengen dan zou mét de pastoor de hele katholieke kerk terechtstaan "en dat kon toch niet de wil van de familie zijn?", aldus het boek. Bovendien was vader Kessels bang de klandizie van de katholieke fanfarekorpsen in Zuid-Nederland en België te verliezen.[6][7]

Desalniettemin, toen pastoor van Zinnicq Bergmann in november 1910 overleed toonde het muziekkorps van Kessels hem de laatste eer in de begrafenisstoet.[8]

Het graf[bewerken | brontekst bewerken]

Het grafmonument van Marietje Kessels

Marietje ligt begraven op de begraafplaats van 't Heike, aan de Bredaseweg in Tilburg. Het nummer van haar graf is A11/45. Talloze Tilburgers hebben destijds aan het grafmonument van Marietje Kessels meebetaald. De vormgeving van het grafmonument, alsmede zijn teksten, vertonen een duidelijke rooms-katholieke signatuur. Het werd gemaakt door de lokale steenhouwer Victor Barette. Bijzonder is dat alle hoofdrolspelers in dit drama binnen een straal van tien meter van Marietjes graf zijn begraven: Marietje zelf, haar ouders, pastoor van Zinnicq Bergmann en politiecommissaris Caarls.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • In 2001 is voor Marietje Kessels een monument onthuld in het centrum van Tilburg.
  • Een project voor weerbaarheidstraining voor basisschoolleerlingen werd naar Marietje Kessels genoemd.[9]
  • Het bidprentje dat na Marietjes dood werd uitgegeven, begint met de volgende dichtregels:
Paatje, Moetje, bitter weent gij,
Om uw Kind, zoo wreed ontrukt,
O, als ’t jonge bloempje is zij,
Pas ontloken afgeplukt.
  • In 2019 is er een Marietje Kesselswandeling geopend in de tuin van Tilburgs Woonzorgcentrum Het Laar[10]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]