Moorkop

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Moorkoppen
In Duitsland is de Mohrenkopf bekend

Een moorkop is een gebakje, dat bestaat uit een soesje gevuld met slagroom, en van de bovenkant geglazuurd met chocolade. Op de bovenkant van Moorkoppen wordt altijd een toef slagroom aangebracht (daar komt ook de benaming Moorkop vandaan, het toefje slagroom verwijst namelijk naar de tulband die Moren droegen), met eventueel een partje mandarijn of een stukje ananas.

Het misverstand bestaat dat het vergroten van een moorkop zou resulteren in een Bossche bol. Het verschil zit hem erin dat de binnenkant van een soesje, de basis van een moorkop, een luchtig gebakje is met grote luchtruimtes. Het gehele volume van het soesje bestaat uit zeer luchtig deegwaar, dit in tegenstelling tot de Bossche bol, waar alleen de omtrek bestaat uit een laagje deegwaar. Het deeg van de Bossche bol fungeert bij de productie als ballon. Deze wordt bij de vervaardiging van binnenuit opgeblazen door hem met slagroom te vullen. De Bossche bol en de moorkop verschillen ook in de soort chocolade die ervoor gebruikt wordt.

Datering en etymologie[bewerken]

Van der Sijs (2002)[1] dateert moorkop ('gebakje') op 1937, zijnde het jaartal van de oudste schriftelijke vindplaats van het woord, maar dit is aantoonbaar fout. In 1926 werd al moorkop in de zin van 'gebakje' genoemd in een advertentie van een Rotterdamse lunchroom in het sociaal-democratisch dagblad 'Voorwaarts'[2]. Daarvoor kwam het woord reeds eeuwen voor in de betekenis van 'zwart paard'.[3] Moor komt van het Latijnse maurus, 'bewoner van Noordwest-Afrika' (Grieks maurós, 'zwart').[4] Zie ook Moren.

Zie ook[bewerken]

Trivia[bewerken]

Icoontje WikiWoordenboek Zoek moorkop in het WikiWoordenboek op.