Mopertingen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mopertingen
Deelgemeente in België Vlag van België
Mopertingen (België)
Mopertingen
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Bilzen Bilzen
Coördinaten 50° 52′ NB, 5° 34′ OL
Overig
Postcode 3740
Netnummer 089
Detailkaart
Mopertingen (Limburg)
Mopertingen
Portaal  Portaalicoon   België

Mopertingen is een dorp en voormalige Belgische gemeente in het zuiden (Haspengouw) van de provincie Limburg (arrondissement Tongeren). Mopertingen is sinds 1977 gefusioneerd met de stad Bilzen, nadat het in 1970 zelf de gemeenten Hees en Rosmeer had opgeslorpt. Mopertingen telde in 1930 871 inwoners en na de fusie van 1970 2700 inwoners. In 2006 telde Mopertingen 1275 inwoners.

Toponymie[bewerken | brontekst bewerken]

Mopertingen werd voor het eerst vermeld in 1251 als Mabertingen. Het zou een samentrekking zijn van de persoonsnaam Modobert en inga of heim, woonplaats.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Mopertingen werd reeds bewoond in de Romeinse tijd, gezien de ligging aan de heerbaan van Nijmegen naar Tongeren. Onder het ancien régime was het een Brabants leen, dat behoorde tot het rechtsgebied van de schepenbank van Maastricht. Om deze reden werd het opgeëist door de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, hetgeen in 1632 feitelijk werd toegekend. Het behoorde aldus tot de redemptiedorpen. Dit werd in 1785 bekrachtigd door het Verdrag van Fontainebleau. In 1795 kwam echter al een einde aan deze situatie.

Ene Macharias van Mopertingen was de oudst bekende heer. Het huis Van Mopertingen bleef tot 1410 in bezit van deze heerlijkheid. Daarna kwam de heerlijkheid in bezit van achtereenvolgens de families Van den Bosch en De Merode. In 1648 werd de heerlijkheid verkocht. In 1690 kwam ze aan de familie Van Eyll. Hoewel de heren een kasteel bezaten met de naam Blanckaert, woonden ze al vanaf de 16e eeuw buiten de gemeente. Mopertingen had een kapel, waarvan het patronaatsrecht in handen was van de plaatselijke heer, en die onderhorig was aan de parochie van Eigenbilzen. Het tiendrecht werd gedeeld tussen de Abdij van Sinnich, de Abdij van Munsterbilzen en het Sint-Servaaskapittel te Maastricht. In 1835 werd Mopertingen een zelfstandige parochie.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Parochiekerk Sint-Catharina

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Mopertingen ligt op een hoogte van ongeveer 90 meter, op de noordrand van het Haspengouws Plateau, en op de grens van droog- en vochtig-Haspengouw. Ten westen van de dorpskom loopt de Krombeek van het plateau af.

Het grootste deel van Mopertingen wordt ingenomen door landbouw en fruitteelt.

Geboren in Mopertingen[bewerken | brontekst bewerken]

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Veldwezelt, Eigenbilzen, Hoelbeek, Waltwilder, Kleine-Spouwen, Rosmeer, Hees

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]