Moralisme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Moralisme is een cultureel begrip, dat in eerste instantie duidt op de neiging tot moraliseren - dat wil zeggen, het in morele termen oordelen over iets, dat mogelijk niet moreel te beoordelen is. Moralisme huldigt het idee dat sommige dingen zonder meer goed of kwaad zijn. Een moralist zou bijvoorbeeld zedelijkheid in absolute termen kunnen opvatten. Deze strikte regels over de juiste moraal zijn vaak louter theoretisch, ze zijn niet per definitie ergens te vinden.

'Moralisten' krijgen soms het verwijt, niet het minst als het gaat om wetgeving, dat ze vanuit bepaalde morele opvattingen (in plaats van bijvoorbeeld feitelijke informatie) verschijnselen die zij als verwerpelijk zien, proberen te bestrijden, zelfs als de schadelijkheid van het betreffende verschijnsel niet gebleken is. Zo kan het pragmatisme worden gezien als een tegenhanger van het moralisme.

Moralisme wordt niet zelden in verband gebracht met geopenbaarde religies, maar vindt men eveneens in verscheidene politieke ideologieën.