Morgan Kneisky

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Morgan Kneisky
Kneisky op het podium na het EK 2015.
Kneisky op het podium na het EK 2015.
Persoonlijke informatie
Geboortedatum 31-08-1987
Geboorteplaats Besançon, Vlag van Frankrijk Frankrijk
Sportieve informatie
Huidige ploeg Team Raleigh
Discipline(s) Baan en Weg
Specialisatie(s) Ploegkoers
Ploegen
2010-2013
2014-heden
Roubaix Lille Métropole
Team Raleigh
Extra
Zeges:  
Regenboogtrui WK ploegkoers 2013 en 2015
Portaal  Portaalicoon   Wielersport

Morgan Kneisky (Besançon, 31 augustus 1987) is een Frans wielrenner, die vooral naam heeft gemaakt op de Piste.

Biografie[bewerken]

De in het Oost-Franse Besançon geboren wielrenner heeft zich vooral gespecialiseerd in de duuronderdelen van het baanwielrennen. Hij is een specialist in scratch, ploegkoers en de puntenkoers.

De 6-jarige Morgan Kneisky sloot zich aan bij de lokale wielerclub Besançon Racing Club, en later bij AC Bisontine. Hij probeerde verschillende wielerdisciplines, maar al snel werd duidelijk dat hij vooral talent had in het baanwielrennen en op de weg. Zo won hij als junior in 2006 een rit in de Tour de Lorraine, een meerdaagse wielerwedstrijd waar onder andere Marcel Kittel, Peter Velits en Nicolas Vogondy op de erelijst staan. Op de baan wist hij ook allerlei ereplaatsen te veroveren tijdens de Franse kampioenschappen baanwielrennen.

Zijn eerste internationale toernooi waren de Europese kampioenschappen baanwielrennen van 2008, hij nam samen met Ronan Guinaudeau deel aan de ploegkoers, ze werden 10de. Zijn eerste Wereldkampioenschappen baanwielrennen waren die in 2009, hij nam deel aan de puntenkoers en de scratch. Tijdens de puntenkoers kon hij geen potten breken en eindigde hij als 13 met 19 punten minder als winnaar Cameron Meyer. Tijdens de finale van de sratch wist Kneisky verrassend genoeg de sprint van het peloton te winnen en zich op amper 21-jarige leeftijd tot wereldkampioen scratch op te werken. Tot op de dag van vandaag is hij de jongste renner die dit voor elkaar heeft gekregen.

Een jaar later slaagde hij tijdens de wereldkampioenschappen er niet in om zijn wereldtitel te verlengen, de Deen Alex Rasmussen volgde hem op. Wel wist hij aan de zijde van Christophe Riblon een zilveren medaille te veroveren tijdens de ploegkoers. Later dat jaar wist hij in het Colombiaanse Cali de wereldbeker in de scratch te winnen, hij zou ook het eindklassement scratch van het seizoen 2010-2011 winnen.

Tijdens de wereldkampioenschappen van 2011 wist hij op 2 van de 3 onderdelen waar hij aan deelnam een medaille te behalen. Op de puntenkoers en de scratch werd hij telkens derde, op de ploegkoers moest hij met teammaat Vivien Brisse vrede nemen met een plek juist naast het podium, ze werden 4de. Later zouden ze samen wel 3de worden op het Europees kampioenschap. In November betwiste hij met Iljo Keisse de Zesdaagse van Grenoble, ze hadden 1 ronde voorsprong op hun dichtste belagers: Het Zwitserse koppel Alexander Aeschbach/Franco Marvulli en de Belgen Kenny De Ketele/Tim Mertens.

In 2012 nam hij niet deel aan de Wereldkampioenschappen baanwielrennen 2012 in Melbourne, hij wou zich meer op het wegwielrennen focussen. Dit deed hij met wisselend succes, wel wist hij de 3de en laatste etappe in de Boucles de la Mayenne, deze liep tussen Montsûrs en Laval en was zo een 172 km lang. Hij won de sprint van een verbrokkeld peloton en bleef Cyril Lemoine en Pierre-Luc Périchon voor.

In 2013 nam hij weer deel aan de wereldkampioenschappen. Hij reed in Minsk zowel de scratch als de ploegkoers. Tijdens de scratch eindigde hij teleurstellend als 6de. Dit maakte hij 3 dagen later al goed door met Vivien Brisse wereldkampioen ploegkoers te worden. Het was na de scratch in 2009 al de 2de wereldtitel voor de nog altijd maar 25-jarige Morgan Kneisky. Later dat seizoen won hij met Brisse ook voor de 2de maal in zijn carrière de Zesdaagse van Grenoble.

Vanaf 2014 verandert Morgan Kneisky van ploeg, hij komt vanaf nu uit voor het Britse Team Raleigh. Nadat hij zijn het Wereldtitel begin dat jaar niet verdedigde, kwam hij op het EK in 3 verschillende disciplines in actie. In de scratch en de puntenkoers, kon hij geen potten breken. Tijdens de ploegkoers werd hij wederom met Brisse 3de, op 1 ronde van de winnaars uit Oostenrijk.

Begin 2015 stond het Wereldkampioenschap in thuisland Frankrijk geprogrammeerd. Uiteraard wou Kneisky hier schitteren, hij nam deel aan de scratch en aan de ploegkoers. Tijdens de scratch probeerde hij wel te ontsnappen, maar eindigde hij uiteindelijk als 8ste op 19 deelnemers. De ploegkoers vatte hij niet met Vivien Brisse aan zoals gewoonlijk, maar met Bryan Coquard. Dit bleek meer dan een solide combinatie te zijn, na een spannende wedstrijd eindigde ze samen met 5 andere koppels in dezelfde ronde, de Fransen hadden uiteindelijk slechts 1 punt voorsprong op de Italianen en werden wereldkampioen.

Overwinningen[bewerken]

Weg[bewerken]

2008

2012

Piste[bewerken]

Jaar Vlag van Frankrijk FK Vlag van Europa EK Arc en ciel.png WK Overig
2009 Goud ploegkoers Goud scratch
Brons ploegenachtervolging
Goud scratch
2010 Goud puntenkoers Zilver ploegkoers WB Cali: scratch
2011 Brons ploegkoers Brons puntenkoers Brons scratch 6daagse Grenoble
2012
2013 Goud ploegkoers Goud ploegkoers 6daagse Grenoble
2014 Brons ploegkoers Brons scratch Brons ploegkoers Grenchen: ploegkoers
2015 Brons ploegkoers Goud ploegkoers Gent: ploegkoers
Camebridge: ploegkoers
2016 Zilver ploegkoers Zilver ploegkoers
2017 Goud ploegkoers