Morgana

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Morgana
Personage uit Arthur-legende
Morgan le Fay door Anthony Frederick Sandys (1829 - 1904), 1864 (Birmingham Art Gallery)
Debuut Vita Merlini door Geoffrey van Monmouth
Gespeeld door Dominique Delpierre, Helen Mirren, Helena Bonham Carter, Julianna Margulies, Katie McGrath, Alice Krige, Peggy Vrijens
Persoonsinformatie
Volledige naam Morgan le Fay
Alias Morgain, Morgaine, Morgane
Soort fee / heks
Geslacht vrouwelijk
Beroep magiër, tovenares
Titel Hogepriesteres van Avalon
Specialiteit magische krachten
Relatiebanden
Ouders Igraine en Gorlois
Broers koning Arthur (halfbroer)
Zussen Morgause
Huwelijk Urien Rheged
Kinderen Mordred (sommige versies)
Familie Viviane (tante)
Portaal  Portaalicoon   Media

Morgana (en: Morgan le Fay) ook wel Morgain, Morgaine, Morgane of een andere naam van deze klank, genoemd, was de dochter van Igraine en Gorlois en halfzus van koning Arthur. Ze was een machtige fee, magiër, tovenares (of heks) in de Arthur-legende.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Morgana was de nicht van Viviane (halfzus van Igraine), kind van de moeder van koning Arthur, hogepriesteres van Avalon, die net als Merlijn een Keltische druïde was. Volgens vertellingen werd zij als jong meisje meegenomen naar het eiland Avalon, door Viviane, om daar opgeleid te worden tot priesteres.

Hoewel in de meeste versies van de vertelling Morgana's zuster Morgause de moeder is van Mordred (soms verwekt door koning Loth van Lothian, soms door Arthur), is in sommige nieuwe versies Morgana zijn moeder. De verwekking van Mordred is in bijna alle versies te danken aan een list of misverstand.

In de legende[bewerken | brontekst bewerken]

Morgana of Morgan le Fay wordt soms voorgesteld als een kwade heks, maar heeft ook een goede kant. Aanvankelijk werd in de oudste volksverhalen die kant belicht, als genezeres, redster en beschermster van de rechtvaardige koning Arthur. Toch werd zij nadien in bijna alle verhalen een vijand van Arthur. Zo wil ze vaker het zwaard Excalibur bemachtigen. Ook trainde ze Mordred om ooit Arthur aan te vallen, en met succes; ze praatte Mordred zo om dat hij zijn eigen vader verwondde en bijna doodde.

Sommige verhalen zeggen dat Morgana een leerling was van Merlijn, die haar leerde magie te gebruiken op een goede manier.

Morgana heerste over het eiland Avalon waar ze verbleef met haar zusters.

Recente romans[bewerken | brontekst bewerken]

In het boek de Nevelen van Avalon van Marion Zimmer Bradley worden de verhalen rond koning Arthur herverteld vanuit het gezichtspunt van de vrouwelijke personages, met Morgaine als hoofdpersoon.

Fata morgana[bewerken | brontekst bewerken]

De fata morgana (luchtspiegeling) is naar Morgana vernoemd.

Film/toneel[bewerken | brontekst bewerken]