Morspoort

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Morspoort en de Morspoortbrug

De Morspoort is de westelijke stadspoort van Leiden, Zuid-Holland, Nederland, gelegen aan de Morssingel. De stenen poort is in 1669 in maniëristische stijl opgetrokken volgens een ontwerp van de Leidse bouwmeester Willem van der Helm.

De poort met een achtkantige koepel deed lange tijd dienst als gevangenis. De naam is afgeleid van De Morsch, het drassige weidegebied buiten Leiden. Het buurtje D'Oude Morsch waarin de poort staat, de Morsstraat (tussen de poort en de Haarlemmerstraat), de Morssingel en het Morsdistrict aan de andere zijde van de singel verwijzen hiernaar.

De huidige Morspoort staat op de plaats waar eerder een houten bouwwerk stond, dat rond 1611 werd opgericht toen Leiden zich naar het noorden uitbreidde. De Morspoort en de Zijlpoort zijn als enige overgebleven van de oorspronkelijk acht stadspoorten.~

De poort en bijbehorende brug hebben status rijksmonument.

Morspoort kazerne[bewerken]

In 1817 werd in Leiden de Morschpoort kazerne gebouwd.De kazerne lag aan het Galgewater dat via een loopbrug (tegenwoordig de Rembrandtsbrug) op de Morspoort aansloot (vandaag de dag onveranderd). Vlakbij stond ook de Wittepoort kazerne.

In de kazerne verbleven tot aan 1940 infanterie (het depot van het 4e Regiment Infanterie) en ook enige tijd bereden onderdelen. Defensie speelde tot 1981 een rol, toen de opleiding tot korporaal-kok in de kazerne was gevestigd en naar Haarlem werd verplaatst. Leiden verloor in 1981 zijn laatste landmacht vertegenwoordiging, na vooroorlogs altijd prominent een garnizoensstad te zijn geweest.