Moschops

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Moschops
Fossiel voorkomen: Midden-Perm
Moschops BW.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Therapsida
Onderorde:Dinocephalia
Familie:Tapinocephalidae
geslacht
Moschops
Broom, 1911
Typesoort
Moschops capensis Broom, 1911
Afbeeldingen Moschops op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Moschops op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Moschops is een uitgestorven reptielachtig dier uit de onderorde Dinocephalia van de orde Therapsida. Fossiele resten van dit dier zijn in grote aantallen gevonden in de Karoo Beds van Zuid-Afrika en zijn ongeveer 260 miljoen jaar oud (tijdvak Perm-Capitanien). Het geslacht Moschops telt één soort, Moschops capensis.

Kenmerken[bewerken]

Moschops was een steviggebouwde planteneter en een van de grootste diersoorten van het Laat-Perm. Dit dier was tot vijf meter lang, twee meter hoog en het gewicht van Moschops wordt geschat op 700 tot 1000 kg. Waarschijnlijk leefde Moschops in groepen.

Moschops kenmerkt zich door zijn bijzondere uiterlijk. De schedel is relatief klein, ongeveer 50 cm, in vergelijking met het lichaam. De bovenkant van de schedel heeft een zeer dikke wand van in sommige gevallen 10 cm dikte. Dit verdikte deel wordt aangeduid met de term "pachystose" en speelde waarschijnlijk een rol bij gevechten tussen rivalen waarbij met de koppen tegen elkaar werd gestoten. De verdikte schedel diende daarbij om de klap op te vangen en de hersenen te beschermen, hoewel deze van beperkte omvang waren. Naast de kop was ook de lichaamsbouw opmerkelijk. De nek, schouderregio en ribbenkast was steviggebouwd. De achterpoten waren een stuk korter dan de voorpoten, waardoor Moschops een aflopende rug had. Bovendien stonden de achterpoten min of meer onder het lichaam, terwijl de voorpoten zijwaarts gespreid stonden. In de korte, brede snuit zaten meerdere bladvormige snijtanden, geschikt voor het afbijten van taaie planten. Wellicht vulde Moschops zijn plantendieet van tijd tot tijd aan met aas voor extra eiwitten.

Externe link[bewerken]