Moscou (Gent)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
wijkpark De Porre met fabriekscomplex

Moscou is een wijk van Gentbrugge, een deelgemeente van de Belgische stad Gent. De merkwaardige naam dankt ze aan de aanwezigheid van een detachement van het Russisch leger dat voor en na de nederlaag van Napoleon bij Waterloo (1815) enkele maanden kampeerde in de Veldwijk. Tijdens de "Honderd Dagen" beschermden zij Gent en zijn gast, de Franse Koning Lodewijk XVIII. De benaming werd een tijdje enkel in de volksmond gebruikt, maar werd in de 19e eeuw geofficialiseerd, wat de spelling met een "c" verklaart.

De naam "Moscou" is in Gent en daarbuiten vooral bekend doordat Moscou het eindstation is van de Gentse tramlijn 4 (het andere eindstation is Zwijnaardebrug, nabij het Rerum Novarumplein). In de loop der tijden werden de grenzen van Moscou vaak verlegd, zodat de wijk steeds groter werd, en alle Gentbrugse woonwijken in de buurt van Merelbeke-station omvatte.

Tram 4 op weg naar Moscou

Het beruchte Russisch-aandoende appartementsgebouw (compleet met "dvor", een speeltuin in Sovjetstijl) waarmee studenten en andere tijdelijke inwoners van Gent aan de buitenwereld de gelijkenis tussen beide "Moskous" willen aantonen[bron?], ligt eigenlijk net over de grens, in het naburige Ledebergse Papeleupark, en is sinds de beruchte Internetfoto overgeschilderd in blauw, wit en beige. In werkelijkheid wordt het Belgische Moscou gedomineerd door laagbouw uit de jaren zestig en zeventig.

In 2004 had Moscou 4747 inwoners, een daling van 0,8% in vergelijking met 1997. (Ter vergelijking: Gent had 230.723 inwoners, een stijging van 2,8%.) Er wonen in verhouding weinig etnische minderheden (5,4% in Moscou, tegen 13,1% in Gent). De bevolking is ook aan het verouderen: verhoudingsgewijs zijn veel Moscovieten tussen 45 en 64 jaar oud.

De Porre[bewerken]

In de wijk Moscou-Vogelhoek opende in 1907 een stoomweverij en spinnerij De Porre. De fabriek was decennialang een grote werkgever voor de streek. De fabriek sloot in 1980. In 1982 kocht de stad de site op en transformeerde de wijk tot het wijkpark De Porre. Dit werd officieel geopend in juni 2014. Blikvangers zijn de vroegere betonnen koeltoren en de gerestaureerde stoomturbine waarrond een glazen paviljoen gebouwd werd.

Film[bewerken]

In 2007 werd een film gemaakt die zich afspeelt in Moscou: "Aanrijding in Moscou".[1] De film werd echter niet opgenomen in de wijk, maar in het nabijgelegen Ledeberg, een deelgemeente van Gent.