Naar inhoud springen

Moscow Mule

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Moscow Mule
Een Moscow Mule, volgens traditie geserveerd in een koperen mok.
Type Cocktail
Drank
Geserveerd On the rocks
Garnering schijfje limoen
Drinkglas Koperen beker
Ingrediënten
50 ml wodka
80 ml ginger bier
een eetlepel suikersiroop
10 ml limoensap
wat munt
een partje limoen
Portaal  Portaalicoon   Eten en drinken

De Moscow Mule is een cocktail uit de longdrinkklasse. Hij bestaat uit wodka, gemberbier, limoen en munt en wordt geserveerd in een koperen mok. De drank werd populair in de jaren 50 toen wodka bekend geraakte in de Verenigde Staten. De naam werd gekozen door de associatie die Amerikanen hebben met wodka en de Russische cultuur. De Moscow Mule is eveneens een van de officiële cocktails die erkend wordt door de International Bartenders Association (IBA).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De drank is ontstaan in 1941, toen een groot Amerikaans bedrijf de rechten opkocht op het wodkamerk "Smirnoff". Het was John Martin, een werknemer van het bedrijf, die de Moscow Mule bedacht en het idee deelde met Rudolf Kunett, de baas van het bedrijf. Op die manier was ook meteen het probleem van de overproductie van gemberbier opgelost, dat een van de ingrediënten werd van de drank. In 1942 werd het voor het eerst geserveerd in de restaurants van Los Angeles, en in 1943 geraakte het ook bekend in de buurstaten (vooral dan in het casino van Las Vegas en andere grote steden).

Door de oorlog stopte de productie, maar in 1947 werd die opnieuw opgestart. Om geïnteresseerden te lokken, werd de drank geserveerd in originele metalen mokken. Tegelijkertijd geraakte de drank wereldwijd bekend. Volgens sommigen staat de Moscow Mule symbool voor het paard van Troje dat binnenstormt in de Amerikaanse cultuur.

Samenstelling[bewerken | brontekst bewerken]

Voor deze cocktail zijn de volgende ingrediënten nodig:

 • 45 ml wodka
 • 120 ml gemberbier
 • 10 ml limoensap

Je hebt ook een partje van een limoen nodig als garnituur.

Bereiding[bewerken | brontekst bewerken]

Leg een schijfje gember op de bodem van de mok en voeg ijs toe. Daarna giet je de wodka erbij, tot de mok voor een kwart gevuld is. Voeg daarna het sap van 1 à 2 partjes limoen toe en vul de mok tot aan de randen met gemberbier. Roer goed en garneer met een partje limoen.

Varianten[bewerken | brontekst bewerken]

Er bestaan veel varianten op deze cocktail. In plaats van het stukje limoen wordt bijvoorbeeld ook een kers, stukje komkommer, citroen of sinaasappel gebruikt.

Koperen mok[bewerken | brontekst bewerken]

De drank wordt gewoonlijk geserveerd in een koperen beker. Dit is enigszins omstreden omdat kleine hoeveelheden koper in de alcohol oplossen en in het lichaam terecht komen. Dit kan omzeild worden door de mok van binnen een laagje roestvrij staal te geven.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Wikibooks Kookboek bevat een recept voor Moscow Mule.
 1. Сайт Барменской ассоциации России (недоступная ссылка). Коктейль Московский мул. barclass.ru. Дата обращения: 8 апреля 2017 года. Архивировано 8 апреля 2017 года.
 2. ↑ Коктейль Московский Мул (Moscow Mule), рецепт коктейля
 3. ↑ Сайт Международной ассоциации барменов (англ.). коктейли Современная классика. iba-world.com. Дата обращения: 8 апреля 2017 года. Архивировано 9 марта 2017 года.
 4. ↑ Перейти обратно:1 2 Московский мул
 5. ↑ Рецепт: Коктейль Московский Мул (Moscow Mule) на RussianFood.com
 6. ↑ Moscow Mule Recipe — How to Make a Moscow Mule — Esquire
 7. ↑ Московский мул рецепт — напитки. «Афиша-Еда»
 8. ↑ Сайт Международной ассоциации барменов (англ.) (недоступная ссылка). коктейли Современная классика: Московский мул. iba-world.com. Дата обращения: 8 апреля 2017 года. Архивировано 3 марта 2017 года.
 9. ↑ Перейти обратно:1 2 Рецепт коктейля «Московский мул (Moscow mule)» с водкой: фото, описание, как приготовить, ингредиенты, способ приготовления коктейля | HoReCa.ru
 10. ↑ Moscow Mule. www.diffordsguide.com. Geraadpleegd op: 30 сентября 2020.
 11. Gin and Ginger Beer Meet in the Refreshing Foghorn. The Spruce Eats. Geraadpleegd op: 30 сентября 2020.