Mossad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor de organisatie die van 1939 tot 1948 illegale immigraties naar Palestina organiseerde, zie Mossad Le'Aliyah Bet
Mossad
Mossad embleem
Mossad embleem
Opgericht 13 december 1949
Plaats Vlag van Israël Israël
Directeur Yossi Cohen
Voorzitter Premier van Israël
Website

De Mossad, verkorte naam van: Hebreeuws: המוסד למודיעין ולתפקידים מיוחדים - Ha-Mossad le-Modiin ule-Tafkidim Meyuhadim (Geluidsfragment uitspraak (info / uitleg)) - Instituut voor Informatie-inwinning en Speciale Taken, is de Israëlische geheime dienst. De dienst telt acht afdelingen en heeft zijn hoofdkantoor in Tel Aviv.

De Mossad heeft als voornaamste taak voor de veiligheid van de staat te zorgen door het inwinnen van informatie die hiervoor van belang is en door zelf acties te ondernemen tegen terrorisme en andere bedreigingen voor de staat. Een andere taak die de dienst heeft, is ervoor te zorgen dat vluchtelingen uit bepaalde landen die in Israël hun toevlucht willen zoeken hierbij worden geholpen.

Operaties[bewerken]

De Mossad heeft verschillende acties op zijn naam staan. Een hiervan is Operatie Entebbe, de succesvolle bliksemaanval van het Israëlische leger op een gekaapt vliegtuig te Entebbe (Oeganda) in 1976. Andere voorbeelden zijn de arrestatie van Adolf Eichmann in Argentinië in 1960 en het bombardement van de Iraakse kernreactor Osirak in 1981 (Operatie Babylon of Operatie Opera).

Er zijn echter ook fouten door de Mossad gemaakt, zoals het doden van een onschuldige Arabische ober in Lillehammer in 1973, die werd verward met Ali Hassan Salameh, een van de leiders van de Zwarte September. Deze moord werd later bekend onder de naam Lillehammer-affaire. Er worden echter ook serieuze vraagtekens geplaatst bij het zogenaamde blunderkarakter van de aanslag.[1]

Directeuren[bewerken]

Externe link[bewerken]