Motobécane

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Motobécane is een historisch Frans merk van fietsen, motorfietsen en bromfietsen, waaronder de bekende Mobylette. De naam betekent motorfiets. Het is sinds 2008 bekend als MBK.

Usines Motoconfort, later Usines Motobécane en Motobécane S.A., Pantin, Seine (1922-1982). Frans merk dat werd opgericht door Abel Bardin en Charles Benoît. Na enkele jaren lichte tweetakten te hebben gemaakt bouwde men zwaardere machines die Confort en even later Motoconfort werden genoemd. Motobécane maakte vanaf 1922 98- tot 344 cc tweetakten en 346- en 498 cc viertaktmodellen. Deze laatste hadden Blackburne-motoren, in andere modellen werden Zürcher-blokken gebruikt.

Begin jaren dertig kwamen er zwaardere modellen van 498 en 746 cc met viercilinder viertaktmotoren, onder andere van JAP. Na 1945 concentreerde Motobécane zich op lichte tweetakten, onder andere de Mobylette bromfiets, die in 1949 werd gepresenteerd.

In 1974 kwam er samenwerking met de De Tomaso groep (Moto Guzzi-Benelli). In 1977 werd er een 350 cc-model onder de merknaam Motoconfort gebouwd. In 1981 ging het bedrijf failliet, werd overgenomen door de Yamaha-groep, die de naam in 1984 veranderde in MBK, een fonetische weergave van de merknaam. Het merk Motoconfort heeft lang als zusterbedrijf van Motobécane bestaan. De modellen waren gelijk, maar in de typenummers zat vaak een letter verschil. Verder bestaat er ook een Motobecane USA, een fietsmerk dat behalve de merknaam geen verband heeft met het oorspronkelijk bedrijf.

GAC[bewerken]

GAC was een Spaans merk dat in 1954 de Mobylette-bromfietsen in licentie produceerde.

Externe link[bewerken]

Afbeeldingen[bewerken]