Motor Torpedo Boat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
12 juni 1944: de MTB 416, MTB 413 en MTB 414 na een patrouille bij Cherbourg

Motor Torpedo Boat (MTB) was een snel bootje dat door de Royal Navy en de Royal Canadian Navy gebruikt werd. De Amerikanen noemden ze Patrol Torpedo Boat (PT), de Duitsers Schnellboot (S-boot), de Italianen Motoscafo Armato Silurante (MAS) en de Fransen Vedettes Lance Torpilles (VLT). In Nederland werd de Engelse naam gebruikt.

Het waren kleine lichte oorlogsschepen met motoren of gasturbines waardoor een hoge snelheid kan worden bereikt. De romp was zo'n 35 meter lang, net als bij de Motor Gun Boat. De bewapening bestond uit twee of vier torpedo's. De schepen waren nauwelijks bepantserd, veel zijn van hout gemaakt, en werden vooral gebruikt als verrassingsaanvalwapen. Ze vielen aan met hoge snelheid en konden ook snel weer terugtrekken. Nadelen waren het geringe bereik, de zeewaardigheid liet te wensen over en ook de accommodatie voor de bemanning was beperkt. De Britse MTB's werden gebruikt door de kustwacht van de Britse Marine.

Ze werden ook gebruikt door de groep van Erik Hazelhoff Roelfzema om spionnen naar de Nederlandse kust te brengen. De MTB kwam dan dicht bij de kust, waarna de spion met een rubber bootje aan wal werd gezet.

Zie ook[bewerken]