Motor Torpedo Boat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd is, kan dit sjabloon verwijderd worden. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben.
12 juni 1944: de MTB 416, MTB 413 en MTB 414 na een patrouille bij Cherbourg

Motor Torpedo Boat (MTB) was een snelle motorboot die door de Royal Navy en de Royal Canadian Navy werd gebruikt. De Amerikanen noemden ze Patrol Torpedo Boat (PT), de Duitsers Schnellboot (S-boot), de Italianen Motoscafo Armato Silurante (MAS) en de Fransen Vedettes Lance Torpilles (VLT). In Nederland werd de Engelse naam gebruikt.

Het waren kleine lichte oorlogsschepen, aangedreven met motoren of gasturbines, die een hoge snelheid konden bereiken. De romp was zo'n 35 meter lang, net als bij de Motor Gun Boat. De bewapening bestond uit twee of vier torpedo's. De schepen waren nauwelijks bepantserd - veel zijn van hout gemaakt[bron?] - en werden vooral gebruikt als verrassingsaanvalwapen. Ze vielen aan met hoge snelheid en konden ook snel weer terugtrekken. Nadelen waren het geringe bereik, de zeewaardigheid liet te wensen over en ook de accommodatie voor de bemanning was beperkt. De Britse MTB's werden gebruikt door de kustwacht van de Britse Marine.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie MTB (boat) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.