Mottenballenvloot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Diverse schepen "in de mottenballen" (Suisun Bay, Californië).

Een mottenballenvloot is het door een vervoerbedrijf of overheid bewaren van een aantal overbodig geworden voertuigen of (lucht)vaartuigen voor gebruik in later tijd wanneer de behoefte groter is of als er tekort ontstaat door wat voor reden dan ook. Het kan hierbij gaan om bijvoorbeeld treinen, bussen, trams en metro's maar ook om (oorlogs)schepen of vliegtuigen.

Vaak wordt door de instroom van nieuw materieel het oude materieel overbodig maar wil men het nog niet (geheel) afstoten om in later tijd over een reserve te kunnen beschikken bijvoorbeeld ook in geval van calamiteiten. De overbodig geworden voer- of vaartuigen worden dan opgelegd. Het is dan wel belangrijk ze in goede conditie te houden. Wanneer men dit verzuimt gaat het materieel er al snel in conditie op achteruit, zeker als men het ook nog eens in de open lucht stalt.

Het woord mottenballenvloot is afgeleid van het gezegde iets uit de mottenballen halen wat betekent: iets van lang geleden oprakelen. Dit refereert aan het feit dat bijvoorbeeld bij kleding die moest worden bewaard altijd met mottenballen werd opgeborgen. In plaats van mottenballenvloot wordt ook wel gesproken over opleg waarbij de voer of (lucht) vaartuigen dan zijn opgelegd of in de opleg liggen.