Mount Owen (Wyoming)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mount Owen (Wyoming)
De top van Mount Owen
Hoogte 3942[1] m
Coördinaten 43° 45′ NB, 110° 48′ WL
Ligging Teton County, Wyoming, Verenigde Staten
Gebergte Teton Range, Rocky Mountains
Prominentie 210 m
Eerste beklimming 16 juli 1930 door Fritiof Fryxell, Phil Smith en Robert L.M. Underhill
Eenvoudigste route Klasse 5.1 scrambling
Mount Owen (Wyoming)
Mount Owen
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

Met een hoogte van 3942 m is Mount Owen de op een na hoogste berg van het Tetongebergte in de Amerikaanse staat Wyoming[1]. Enkel de Grand Teton is met een hoogte van 4199 m beduidend hoger. Binnen het Tetongebergte maakt Mount Owen deel uit van de zogenaamde Cathedral Group. Mount Owen ligt pal ten westen van Teewinot Mountain en ten noord-noordoosten van de Grand Teton zelf. Net als het merendeel van het Tetongebergte ligt Mount Owen binnen de grenzen van het Grand Teton National Park. Daar de opheffing van gehele Tetongebergte pas 9 miljoen jaar geleden begon, is het gebergte het jongste gebergteketen van de Rocky Mountains[2]. En net als de andere bergen in deze keten dankt Mount Owen zijn huidige vorm voornamelijk aan de inwerking van gletsjers tijdens opeenvolgende glacialen in het Kwartair[2].

Naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

Mount Owen is vernoemd naar William O. Owen (1859-1947), een Amerikaans ingenieur en landmeter. Owen viel die eer te beurt omdat hij in 1898 de eerste gedocumenteerde beklimming van de Grand Teton organiseerde[3].

Beklimming[bewerken | brontekst bewerken]

Mount Owen werd voor het eerst beklommen door Fritiof Fryxell, Phil Smith en Robert L.M. Underhill, op 16 juli 1930[4].

De makkelijkste route naar de top van de berg heeft reeds een moeilijkheidsgraad van klasse 5.1, wat Mount Owen een vrij lastig te beklimmen berg maakt, die best niet zonder enige klimtechnische vaardigheid en kennis aangedaan wordt. Dit neemt echter niet weg dat er legio routes naar de top bestaan[5].

Net als vele andere bergen in het Tetongebergte is Mount Owen slechts in de zomer relatief ijsvrij een makkelijker te beklimmen. Van de vroege herfst tot de late lente zijn ijs en sneeuw belangrijke factoren die de beklimming van Mount Owen bemoeilijken.

Grand Teton (midden) en Mount Owen (rechts) zoals te zien vanuit Jackson Hole

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]