Mount Rushmore

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mount Rushmore National Memorial
IUCN-categorie V (Beschermd landschap)
Mount Rushmore
Mount Rushmore
Locatie Vlag van Verenigde Staten South Dakota
Coördinaten 43° 53′ NB, 103° 28′ WL
Nabije plaats Rapid City
Oppervlakte 5,17 km²
Opgericht 3 maart 1925
Bezoekersaantal 2.037.861 (in 2005)
Beheer National Park Service
Beelden
Beelden
Portaal  Portaalicoon   Verenigde Staten
De ingang tot de site
Air force one vliegend over Mount Rushmore

Mount Rushmore (volledig: Mount Rushmore National Memorial) is een nationaal monument, gelegen in de Black Hills nabij Keystone, South Dakota. Het herdenkt de geboorte, groei en ontwikkeling van de Verenigde Staten van Amerika. De oppervlakte bedraagt zo'n 5 km².

Tussen 1927 en 31 oktober 1941 hebben zo'n 400 arbeiders onder leiding van Gutzon Borglum de 18 meter hoge busten van de presidenten George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt en Abraham Lincoln uitgehakt. Het symboliseert de eerste 150 jaar van de geschiedenis van de Verenigde Staten.

South Dakota heeft, dankzij het monument, de bijnaam Mount Rushmore State en toont dit ook in zijn vlag.

Mount Rushmore is controversieel onder de Amerikaanse Indianen. In 1971 leidden leden van het American Indian Movement een bezetting van het monument, en noemden het "Mount Crazy Horse". Onder de deelnemers was Lame Deer. Deze pootte een gebedsstaf op de top van de berg.[1]

Het monument werd o.a. gebruikt voor de bloedstollende slotscène van Alfred Hitchcocks film North by Northwest (1959). De scène werd echter niet op locatie gefilmd, omdat de National Park Service geen toestemming gaf voor het filmen van een moordaanslag in het aangezicht van een nationaal monument, en de bosvlakte boven het monument, waar het landhuis van de schurk gelegen is, berust op fantasie.

Toerisme[bewerken]

Mount Rushmore is de belangrijkste toeristische trekpleister voor South Dakota. In 2004 reisden meer dan 2 miljoen bezoekers naar het herdenkingsmonument.

Op de locatie is het Lincoln Borglum Museum gevestigd. Het omvat twee theaters die een 13 minuten durende film tonen over Mount Rushmore.

Externe link[bewerken]