Naar inhoud springen

Muhammad V van Kelantan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Muhammad V van Kelantan

Muhammad V van Kelantan (6 oktober 1969) is sultan van Kelantan sinds 2010. Hij was van 13 december 2016 tot 6 januari 2019 Yang di-Pertuan Agong, oftewel koning van Maleisië.

Muhammad V werd in 1969 geboren als Tengku Muhammad Faris Petra ibni Sultan Ismail Petra in Kota Bharu. In 1985 werd hij aangeduid als kroonprins van het sultanaat Kelantan. Hij studeerde aan het St Cross College en het Centre for Islamic Studies in Oxford. In mei 2009 kreeg zijn vader sultan Ismail Petra een beroerte, waarna Faris Petra werd aangeduid als regent. In september 2010 werd hij uitgeroepen tot sultan van Kelantan, waarna hij de dynastieke naam Muhammad V aannam.

In december 2011 werd hij aangeduid als vice-Yang di-Pertuan Agong, oftewel vice-koning van Maleisië. Vijf jaar later volgde hij Abdul Halim Muadzam Shah en werd de vijftiende koning van Maleisië. Op 24 april 2017 is hij geïnstalleerd.

Muhammad is gescheiden van zijn eerste vrouw en werd hierdoor de eerste Maleise monarch zonder partner. In november 2018 zou hij getrouwd zijn met Oksana Vojevodina, een voormalig Miss Moskou. Hoewel dit gegeven uitgebreid uitgemeten werd in de sociale media is er geen officiële bevestiging van gekomen. Wel werd zijn plotselinge aftreden als koning van Maleisië op 6 januari 2019 met dit ongebruikelijke huwelijk in verband gebracht. De andere vorsten van Maleisië zouden onaangenaam getroffen zijn door de levenswandel van de koning. Dit gerucht werd versterkt toen Muhammad ontbrak bij de eedaflegging van zijn opvolger, Abdullah van Pahang.[1]

Voorganger:
Abdul Halim Muadzam Shah
Yang di-Pertuan Agong
2016 - 2019
Opvolger:
Abdullah van Pahang
Voorganger:
Ismail Petra
Sultan van Kelantan
2010 - heden