Muhu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Muhu
Eiland van Vlag van Estland Estland
EE Muhu.png
Eesti muhu vald.png
Locatie
Land Vlag van Estland Estland
Locatie Oostzee
Coördinaten 58°36'NB, 23°15'OL
Algemeen
Oppervlakte 206,1 km²
Inwoners 1918
(9,3 inw./km²)

Muhu (Duits: Mohn of Moon) is het op twee na grootste eiland van Estland, gelegen tussen Saaremaa en het vasteland. Bestuurlijk vormt het eiland één gemeente die tot de provincie (maakond) Saaremaa behoort. Muhu telde 1918 inwoners in 2010 en heeft een oppervlakte van 206,1 km². De zeestraten die het eiland van het vasteland resp. van Saaremaa scheiden heten Suur Väin en Väike Väin, dat respectievelijk Grote en Kleine Straat betekent.

Muhu is sinds 1896 met het buureiland Saaremaa verbonden met een dam, waarover een weg loopt. Tussen het plaatsje Kuivastu en Virtsu op het vasteland wordt een veerdienst onderhouden.

De historische kerk van Muhu, de Catharinakerk uit 1267, bevindt zich in Liiva, dat midden op het eiland ligt. In Koguva, aan de westkust, is in het geboortehuis van de schrijver Juhan Smuul een etnografisch museum gevestigd.

Indeling[bewerken]

Grotere plaatsen op het eiland zijn Liiva, Nõmmküla, Hellamaa, Koguva, Kuivastu (Kuiwast) en Pädaste.

Overige kleinere nederzettingen van de landgemeente Muhu zijn Aljava, Igaküla, Kallaste, Kantsi, Kapi, Kesse, Külasema, Laheküla, Lalli, Leeskopa, Lehtmetsa, Lepiku, Levalõpme, Linnuse, Lõetsa, Mõega, Mõisaküla, Mäla, Nautse, Nurme, Oina, Paenase, Pallasmaa, Piiri, Põitse, Päelda, Pärase, Raegma, Rannaküla, Raugi, Rebaski, Ridasi, Rinsi, Rootsivere, Rässa, Simisti, Soonda, Suuremõisa, Tamse, Tupenurme, Tusti, Vahtraste, Vanamõisa, Viira, Võiküla en Võlla.

Tot de landgemeente behoren ook de eilandjes Kesselaid, Suurlaid, Viirelaid en Võilaid.

De gemeente met omliggende gemeenten

Externe links[bewerken]

Foto's[bewerken]