Muiderkring

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Muiderkring was een groep van letterkundigen en historici die in de jaren 1615-1645 regelmatig samenkwamen op het Slot Muiden voor literaire en muzikale avonden. De bijeenkomsten werden georganiseerd door de Drost van Muiden, Pieter Corneliszoon Hooft (1581-1647), die zelf letterkundige en historicus was. Constantijn Huygens, Joost van den Vondel en Gerbrand Adriaensz. Bredero namen hieraan deel, mogelijk ook Dirk Janszoon Sweelinck. Vader en dochters Roemer Visscher kwamen er en ook geleerden als Gerardus Vossius, Casparus Barlaeus en Hugo de Groot lieten zich er zien. De 19e eeuw schiep de mythe van een georganiseerde 'Muiderkring'.

In de jaren van wederopbouw en restauratie van het Muiderslot kort na de Tweede Wereldoorlog vond op het slot een reeks liefdadigheidsconcerten plaats, waaraan onder anderen harpiste Rosa Spier, zangeres Gré Brouwenstijn en acteur Jan Musch meewerkten. Het succes van deze concerten inspireerde de toenmalige slotvoogd, Ton Koot, om literator Garmt Stuiveling te vragen een structurele basis te leggen voor een Muiderkring in de geest van P.C. Hooft.

Stuivelings concept voorzag in zeven afdelingen van elk zeven leden op het terrein van letteren, geschiedenis, toneel, muziek, beeldende kunsten, overheid en bedrijfsleven. Stuiveling wilde zo recht doen aan de veelzijdigheid van de 17e-eeuwse humanisten. De oprichtingsbijeenkomst van het Cultureel Genootschap de Muiderkring vond plaats op 15 maart 1954.

De kring beoogt “de traditie van de 17e-eeuwse Muiderkring naar beste vermogen voort te zetten en het Muiderslot een eigen betekenis in het hedendaagse cultuurleven te geven.” [Statuten, Art. 2]. De kring komt tweemaal per jaar bijeen in de ridderzaal van het slot, in het voorjaar (rond de sterfdag van P.C. Hooft, 21 mei) en in het najaar. Het programma omvat voordrachten, uitvoeringen en een diner.

De afdelingen van de Muiderkring worden vernieuwd bij co-optatie. Iedere afdeling levert een vertegenwoordiger voor het bestuur. Aan de structuur van de Muiderkring zijn in de afgelopen decennia kleine aanpassingen aangebracht, ingegeven door de zich wijzigende tijden.