Muis (dier)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bosmuis (Apodemus sylvaticus)
Muis, Röntgenopname

De naam muis wordt gebruikt voor allerlei kleine zoogdieren, in het bijzonder de huismuis (Mus domesticus), maar ook vele andere soorten, vooral knaagdieren. In de taxonomie worden "muizen" en "ratten" niet als aparte groepen gezien, hoewel ze wel vaak zo ingedeeld worden. Over het algemeen wordt de naam gebruikt voor kleinere dieren met een lange staart.

In Nederland en België en omgeving leven de volgende "muizen"soorten:

Spitsmuizen worden vaak muizen genoemd, maar ze zijn het niet. Ook vleermuizen zijn geen muizen. Zie voor een vollediger overzicht van "muizen" genoemde dieren de lijst van zoogdieren met Nederlandse namen.

De uiterlijke kenmerken van een muis zijn nogal verschillend. Zo zal een muisje uit de dierenwinkel vaak klein en gedrongen zijn, met zijn kleine oren en een korte staart. Muizen die speciaal gefokt worden om aan keuringen mee te doen zien er heel anders uit. Deze muizen zijn vaak groot en slank met een staart even lang als hun lichaam of zelfs langer. Ze hebben grote ronde oren en wegen soms ruim 60 gram terwijl een dierenwinkelmuisje vaak de 45 gram niet haalt. Als huisdier volstaat een dierenwinkelmuis prima maar op de show zullen ze niet veel punten scoren. Het belangrijkste is dat de muis gezond is

Fictie[bewerken]

De fabel over de stadsmuis en de veldmuis komt voor bij de Griekse dichter Aesopus en de Romeinse dichter Quintus Horatius Flaccus, Sermones, Liber II, Sermo VI, regel 79-117.[1] Bekende recente fictieve muizen zijn onder meer Mickey Mouse, Diddl, Frankie en Benjy Mouse in The Hitchhiker's Guide to the Galaxy.

Externe link[bewerken]