Muisjes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Muisjes
Beschuit met muisjes van de roze variant
Beschuit met muisjes van de roze variant
Land Vlag van Nederland Nederland
Bedenker De Ruijter
Hoofdingrediënt(en) Anijszaadjes
Variaties Roze, blauw en wit
(soms ook oranje)
Gang lunch
Gegeten met Boterham
Portaal  Portaalicoon   Eten en drinken

Muisjes zijn een broodbeleg dat van anijszaadjes wordt gemaakt en een roze, blauwe of witte suikerlaag heeft maar ook andere kleuren zijn soms mogelijk (bijvoorbeeld oranje).

Muisjes kunnen zowel in korrelvorm worden gegeten (de echte muisjes) als fijngemalen, de gestampte muisjes.

Muisjes[bewerken]

De naam muisjes vindt zijn oorsprong in de vorm van het anijszaadje dat met zijn ovaalvormig lichaam en het lange staartje veel lijkt op een muis en de muis vroeger als het symbool van de vruchtbaarheid werd beschouwd. Muisjes werden en worden in Nederland namelijk vooral na de geboorte van een kind gegeten, de bekende beschuit met muisjes. In andere landen is dit gebruik volkomen onbekend.

Naar analogie met de anijsmuisjes wordt broodbeleg (hagelslag) van dezelfde vorm in chocolade ook "chocolademuisjes" genoemd.[bron?]

Productie bij De Ruijter[bewerken]

De productie van de muisjes begint bij het anijszaad. Als je een muisje doorbijt zie je dat het een grijsbruin zaadje is, met daaromheen een krokant korstje van suiker.

Het anijszaad dat voor de fabricage van muisjes bij De Ruijter wordt gebruikt, is voornamelijk afkomstig uit Spanje. Nadat het zaad is aangeleverd in grote zakken wordt het eerst heel goed gezeefd. Door dat zeven worden alle stof- en vuildeeltjes eruit gehaald. Ook worden de te grote en te kleine zaadjes eruit gehaald. Na het zeven worden de zaadjes in grote, ronde, koperen ketels gedaan. Dit zijn de zogenaamde drageerpannen waar 50 kilo in kan. Deze schuinstaande pannen gaan ronddraaien en het anijszaad wordt nu beurtelings besproeid met een oplossing van suiker, glucosestroop en poedersuiker. Het suikerwater zorgt ervoor dat de poedersuiker op het zaadje blijft plakken. Door de hoge temperatuur verdampt het water waardoor de suiker achterblijft. Samen met de poedersuiker wordt er zo een suikerlaagje gevormd. Dit proces wordt vele malen herhaald totdat het suikerjasje dik genoeg is. Het laatste gedeelte van het productieproces is het kleuren en glanzen van de muisjes om deze er nog lekkerder uit te laten zien. Voor het glanzen wordt carnaubawas gebruikt. Als kleurstof voor roze muisjes maken ze gebruik van karmijn en voor de oranje muisjes E160e. Na het kleuren en glanzen moeten de muisjes gedroogd worden. De muisjes gaan gedurende 36 uur de droogkamer in zodat het suikerlaagje hard en krokant kan worden. De muisjes worden machinaal verpakt in kartonnen doosjes.

De leden van het Koninklijk Huis, toen nog woonachtig in het tot de gemeente Baarn behorende Soestdijk, vonden de muisjes erg lekker. In 1883 werd De Ruijter door Prins Willem III tot Hofleverancier benoemd.

Oorsprong[bewerken]

Het gebruik om anijs in suiker te dopen gaat terug tot de zestiende eeuw. In adellijke en rijke, burgerlijke kring (o.a. in Frankrijk) at men toen anijs, venkel en koriander, gekonfijt in suiker om het beter te verteren. Ook bijvoorbeeld pistache, stukken kaneel, citroen, muskus en andere welriekende en aromatische wortels werden toen ingelegd of bedekt met een heel harde laag suiker.

Zie ook[bewerken]