Mulken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mulken
Gehucht in België Vlag van België
Mulken
Mulken
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Tongeren Tongeren
Coördinaten 50° 47′ NB, 5° 27′ OL
Algemeen
Inwoners (01/01/2013) 248
Detailkaart
Mulken
Mulken
Locatie in Limburg (België)
Portaal  Portaalicoon   België

Mulken is een landelijk gehucht gelegen ten noordwesten van de Belgische stad Tongeren en is te bereiken vanuit het centrum via de N20, de steenweg naar Hasselt. Mulken wordt door Beukenberg gescheiden van het Tongerse stadscentrum. Mulken maakt samen met de wijk Broek, dat aan de steenweg gelegen is en waar ook de huidige parochiekerk ligt, deel uit van de Sint-Gillisparochie. In 2013 telde het ganse gehucht zo'n 248 inwoners.

Geschiedenis[bewerken]

Mulken werd voor het eerst vermeld in 1294 als Mulkis. Het behoorde tot de stadsvrijheid van Tongeren en was een zelfstandige heerlijkheid, een leen van het prinsbisdom Luik. De heren zetelden in een burcht. De oudst bekende heer was Daniël van Mulken (13e eeuw). Daarna volgden de families Schimper (1340), Morken (1398), Pallant (1423), Wellen (1429), Wideu (1431), Elderen (1485), Bentinck (1588), Herckenrode (1598), en Bussy (tot het eind van de 18e eeuw).

De Sint-Gillisparochie bezat een kapel, de Sint-Gilliskapel, die al in de 11e eeuw vermeld werd en een kwartkerk was van de Onze-Lieve-Vrouweparochie te Tongeren.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Sint-Gilliskapel van Mulken
  • In Mulken heeft steeds het park "Fontaine de Pline" gelegen met de Pliniusfontein, een bron met ijzerhoudend water. Dit park werd in 2007 omgebouwd tot het attractiepark Ooit Tongeren, dat een paar maanden erna zijn deuren reeds moest sluiten omwille van haar faillissement. Op deze plaats is een stadspark geprojecteerd.
  • Mulken bezit een eigen kapel, de Sint-Gilliskapel met een toren uit de 13e eeuw in Maasgotiek. Het koor en het schip dateren van het einde van de 17e en het begin van de 18e eeuw. De kapel was een belangrijk bedevaartsoord. De eerste 9 dagen van september worden er nog steeds bedevaarten naar de kapel georganiseerd. Sinds 1967 is een nieuwe Sint-Gilliskerk in gebruik, gelegen in de nabijgelegen wijk Broek.
  • Het Kasteel van Betho
  • Er ligt eveneens een kasteelboerderij uit de 18de eeuw met ernaast de burchttoren van Mulken, nog een overblijfsel van een middeleeuwse burcht . Deze werd voor het eerst vermeld in 1340 maar is waarschijnlijk ouder daar de ridders van Mulken reeds bekend zijn vanaf 1195.

Natuur en landschap[bewerken]

Mulken ligt in vochtig-Haspengouw. Te Mulken ontspringt de Fonteinbeek, die via de Mombeek naar de Demer stroomt. Ten zuiden en westen van Mulken vindt men een plateau tot 110 meter hoogte. Enkele holle wegen voeren van de vallei naar het plateau.

Bekende inwoners[bewerken]

In Mulken is waarschijnlijk Arnold van Mulken geboren, de meesterbouwer die in de 16e eeuw o.a. het Paleis van de Prins-bisschoppen van Luik bouwde.

Nabijgelegen kernen[bewerken]

Tongeren, Piringen, Kolmont, Overrepen, Neerrepen

Externe link[bewerken]