Multipurpose Laboratory Module

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
MLM gekoppeld aan het ISS

De Multipurpose Laboratory Module (MLM), ook wel Nauka genoemd, is een gepland component van het internationale ruimtestation ISS. De module wordt gefinancierd door de Russische ruimte-agentschap Roskosmos.

Functie[bewerken]

De MLM wordt gekoppeld aan de Zarja-module en gebruikt voor experimenten, vrachtopslag en het koppelen van andere ruimtevaartuigen. De MLM zal de primaire onderzoeksmodule worden voor de Russen. De besturingssystemen kunnen gebruikt worden door het ISS als vervanging voor de bestaande systemen, indien nodig.

Specificaties[bewerken]

  • Lengte: 13 m
  • Diameter: 4,11 m
  • Massa: 20.300 kg
  • Intern volume: 70 m³
  • Werkruimtes: 12
  • Zonnepaneelvermogen: 5,5 kWh

Geschiedenis[bewerken]

In de jaren 1990 omvatten de plannen van het Russische deel van ISS een aantal onderzoeksmodules die gekoppeld zouden worden aan Zarja en Zvezda. Sinds 2000 zijn deze plannen drastisch gewijzigd, met name door bezuinigingen op het budget. In augustus 2004 werd besloten om de MLM te bouwen van de reeds bestaande, maar nog niet voltooide Functional Cargo Block (FGB-2). De FGB-2 was gebouwd om de Zarja-module indien nodig te vervangen.

Eind 2005 kwamen ESA en de Russen overeen dat de European Robotic Arm tegelijk met de MLM gelanceerd zou worden. De robotarm zou aan de MLM bevestigd worden om later te worden ingezet.

Oorspronkelijk zou de MLM klaar zijn voor lancering in 2007 (met behulp van een Proton-raket). Door vertragingen werd deze lanceerdatum herhaaldelijk verschoven.[1] In mei 2012 werd een gehoopte lanceerdatum in 2014 genoemd.[2]

Externe links[bewerken]