Munchkin (kattenras)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Munchkin cat grooming.jpg

De munchkin is een achondroplasische dwergmutatie ofwel dwerggroei bij de kat. Kenmerkend voor deze aangeboren afwijking is de kortpotigheid. In Nederland is de dwergkat niet als ras erkend.

Uiterlijk[bewerken]

De munchkin heeft, op de (zeer) korte poten na, het uiterlijk van een gewone kat en komt voor in alle kleuren en patronen bij zowel langharige als kortharige katten.

Erfelijkheid[bewerken]

De kortpotigheid wordt veroorzaakt door een bij veel zoogdieren incidenteel voorkomende erfelijke afwijking achondroplasie. Dit is een autosomaal dominant verervende groeistoornis waarbij de kraakbeenvorming in het proces van de lengtegroei van de botten gestoord is. Hierbij zijn de ledematen, armen en benen, ernstig verkort en heeft de romp een normale lengte. Bij de kat zowel als bij de mens is er sprake van homozygote letaliteit, dat wil zeggen dat een organisme met twee exemplaren (van beide ouders) van het defecte gen niet levensvatbaar is.

Erkenning als ras[bewerken]

Hoewel net als bij andere zoogdieren deze erfelijke afwijking spontaan voorkomt bij katten, werd zo'n exemplaar op een kattententoonstelling pas vertoond in 1991 in Madison Square Garden; het betrof een poes genaamd BlackBerry met een nestje van meerdere kortpotige kittens. Dat de munchkin in Nederland niet als ras erkend is en in België slechts door enkele kattenverenigingen, komt doordat de munchkin door de meeste overkoepelende organisaties op het gebied van raskatten als een niet-gewenst fenotype wordt beschouwd. Katten met dergelijke korte poten worden in hun dagelijkse kattenleven te zeer belemmerd bij springen en rennen.

Oorsprong van de naam[bewerken]

De benaming munchkin komt van Munchkin Country (Munchkinland), het land van de dwergen, uit het Amerikaanse kinderboek De tovenaar van Oz.