Munchkin (kattenras)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Munchkin cat grooming.jpg

De Munchkin is een kat die lijdt aan een achondroplasische dwergmutatie ofwel dwerggroei bij de kat. Kenmerkend voor deze afwijking is de kortpotigheid. Door overkoepelende organisaties van raskatten in Europa wordt deze kat niet als ras erkend.

Uiterlijk[bewerken]

Een Munchkin heeft, op de (zeer) korte poten na, het uiterlijk van een gewone huiskat en komt voor in alle kleuren en patronen in zowel langhaar als korthaar. Het karakter komt overeen met dat van een huiskat.

Erfelijkheid[bewerken]

De kortpotigheid wordt veroorzaakt door een bij veel zoogdieren incidenteel voorkomende erfelijke afwijking achondroplasie. Dit is een autosomaal dominant verervende groeistoornis waarbij de kraakbeenvorming in het proces van de lengtegroei van de botten gestoord is. Hierbij zijn de ledematen, armen en benen, ernstig verkort en heeft enkel de romp een normale lengte. Bij de kat zowel als bij de mens is er sprake van homozygote letaliteit, dat wil zeggen dat een organisme met twee exemplaren (van beide ouders) van het defecte gen niet levensvatbaar is.

Erkenning als ras[bewerken]

Hoewel net als bij andere zoogdieren deze erfelijke afwijking incidenteel spontaan voorkomt bij katten, werd een exemplaar op een kattententoonstelling pas vertoond in 1991 in Madison Square Garden; het betrof een poes genaamd BlackBerry met een nestje van meerdere kortpotige kittens.

Dit ras is niet erkend in Nederland en slechts door enkele kattenverenigingen in België en wordt door veel overkoepelende organisaties op raskattengebied als een niet gewenst fenotype beschouwd. De kat kan door zijn korte poten niet goed springen waardoor de driedimensionele wereld waarin het kattengedrag zich afspeelt verstoord wordt en de bewegingsmogelijkheden zijn beperkt door een onmogelijkheid om goed te springen en een beperkte mogelijkheid om op normale wijze te rennen.

Oorsprong van de naam[bewerken]

De benaming komt van Munchkin Country (Munchkinland), het land van de dwergen, uit het Amerikaanse kinderboek De tovenaar van Oz.