Munster van Freiburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Munster van Freiburg
Een zeldzame foto van het munster zonder steigers
Een zeldzame foto van het munster zonder steigers
Plaats Freiburg im Breisgau
Gebouwd in 12e-16e eeuw
Architectuur
Stijlperiode Gotiek
Toren 116 m hoog
Titelkerk
Bisdom aartsbisdom Freiburg
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Het Munster van Freiburg (Münster Unserer Lieben Frau) is de hoofdkerk in het oude stadscentrum van de Duitse stad Freiburg im Breisgau. Het gebouw is sinds 1827 in gebruik als kathedraal van het toen opgerichte aartsbisdom Freiburg. De 116 meter hoge toren geldt als een meesterwerk van gotische bouwkunst. Het munster bezit een bijzondere inventaris, bestaande uit kunstwerken uit de dertiende tot de twintigste eeuw.

Bouwgeschiedenis[bewerken]

Na een brand in 1185 begon de herbouw van het munster. Het koor en dwarsschip werden in romaanse stijl voltooid. Het schip werd van ca. 1230 tot ca. 1300 in gotische stijl gebouwd, geïnspireerd op de kathedraal van Straatsburg. Ondertussen werd van ca. 1270 tot ca. 1340 de beroemde toren gebouwd. Ten slotte werd het romaanse koor vanaf 1354 door een laat-gotisch koor vervangen. De bouw daarvan sleepte zich tot 1536 voort.

Invloed in Nederland[bewerken]

De toren van Leeuwarden genaamd De Oldehove zou naar voorbeeld van het munster in Freiburg gebouwd zijn. Zij had 120 meter hoog moeten worden, maar wegens funderingsproblemen werd zij niet voltooid. Het is mogelijk dat de toren van het munster van Freiburg ook als inspiratiebron voor de lantaarn van de Domtoren in Utrecht heeft gediend.