Murder by Death

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Murder by Death
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Regie Robert Moore
Producent Ray Stark
Scenario Neil Simon
Hoofdrollen Eileen Brennan
Truman Capote
James Coco
Peter Falk
Alec Guinness
Elsa Lanchester
David Niven
Peter Sellers
Maggie Smith
Nancy Walker
Estelle Winwood
Muziek Dave Grusin
Montage Margaret Booth
John F. Burnett
Cinematografie David M. Walsh
Distributie Columbia Pictures
Première 23 juni, 1976
Genre Komedie/Satire
Speelduur 91 minuten
Taal Engels
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Murder by Death is een komedie uit 1976, geschreven door Neil Simon en geregisseerd door Robert Moore. De film is ook een soort satire.

Plot[bewerken | brontekst bewerken]

Een uitnodiging voor een etentje en voor een moord wordt verstuurd naar vijf wereldberoemde detectives. De tekst luidt: "U bent vriendelijk uitgenodigd voor een diner en een moord bij Lionel Twain". De afzender is Lionel Twain, een excentrieke miljonair die in een eenzaam, somber landhuis woont samen met een sinistere, blinde butler. Ze komen allemaal opdraven: Sidney Wang, Dick Charleston, Milo Perrier, Sam Diamond en Jessica Marbles. Ze zijn allen vergezeld door hun assistent of partner. Ze toosten op hun gezondheid, terwijl de sinistere Twain vertelt dat een van hen klokslag twaalf uur vermoord zal worden. Hij daagt de detectives uit om de moord op te lossen. Ondertussen gebeuren er vreemde dingen in het landhuis.

Personages[bewerken | brontekst bewerken]

Het verhaal speelt zich af in en rond een geïsoleerd landhuis dat eigendom is van de excentrieke Lionel Twain (Truman Capote). Huispersoneel zijn de blinde butler, Jamesir Bensonmum (Alec Guinness) en de doofstomme kok, genaamd Yetta (Nancy Walker). Hieronder de detectives in volgorde van hun aankomst bij het landhuis.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Peter Falk werd in 1978 opnieuw gecast als archetypische Amerikaanse detective in de parodie The cheap Detective, die ook werd geschreven door Neil Simon en geregisseerd door Robert Moore. Ook Eileen Brennan en James Coco speelden in deze film.

Dvd[bewerken | brontekst bewerken]

Op 11 maart 2003 werd de dvd in België en Nederland uitgegeven. De dvd bevat de film in zijn originele beeldformaat en het originele monogeluid. Er staan enkele extra's op waaronder een documentaire en filmografieën van de filmploeg. De uitgave is vrijwel identiek aan die van regio 1. De verwijderde scènes zijn nog niet uitgebracht.