Murder by Death

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Murder by Death
Regie Robert Moore
Producent Ray Stark
Scenario Neil Simon
Hoofdrollen Eileen Brennan
Truman Capote
James Coco
Peter Falk
Alec Guinness
Elsa Lanchester
David Niven
Peter Sellers
Maggie Smith
Nancy Walker
Estelle Winwood
Muziek Dave Grusin
Montage Margaret Booth
John F. Burnett
Cinematografie David M. Walsh
Distributie Columbia Pictures
Première 23 juni, 1976
Genre Komedie/Satire
Speelduur 91 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Murder by Death is een komedie uit 1976, geschreven door Neil Simon en geregisseerd door Robert Moore. De film is ook een soort satire.

Personages[bewerken]

Het verhaal speelt zich af in en rond een geïsoleerd landhuis dat eigendom is van de excentrieke Lionel Twain (Capote) en ook bewoond wordt door zijn blinde butler, Jamesir Bensonmum (Alec Guinness), en zijn doofstomme kok, genaamd Yetta (Nancy Walker). De detectives komen een voor een naar het landhuis. Ze zijn allen vergezeld door hun assistent of echtgenote en allen hebben ze de uitnodiging van Lionel Twain waarop staat: "U bent vriendelijk uitgenodigd voor een diner en een moord bij Lionel Twain". Hieronder de detectives in volgorde van hun aankomst bij het landhuis.

  • Inspecteur Sidney Wang (gespeeld door Peter Sellers), is gebaseerd op Charlie Chan, en vergezeld van zijn geadopteerde Japanse zoon Willie (Richard Narita). Wang gebruikt, tot ergernis van Twain, geen lidwoorden in zijn zinnen.
  • Milo Perrier (James Coco) is een satire op Agatha Christies Hercule Poirot, en komt naar het huis met zijn chauffeur, Marcel Cassette (James Cromwell) die een satire is op Kapitein Hastings (de assistent van Hercule Poirot). Perrier is gek op eten en vindt het vervelend dat hij zijn bed moet delen met Marcel. Het stoort hem dat ze hem Fransman noemen, want hij is Belg.
  • Agatha Christies andere creatie, Miss Marple, zien we hier als Jessica Marbles, gespeeld door Elsa Lanchester. Ze wordt vergezeld door haar oude verpleegster Miss Withers (vertolkt door Estelle Winwood, die over 90 jaar was destijds), voor wie ze nu zorgt.

Plot[bewerken]

Een uitnodiging voor een etentje en voor een moord wordt verstuurd naar vijf wereldberoemde detectives. De afzender is Lionel Twain, een excentrieke miljonair die in een eenzaam, somber landhuis woont samen met een sinistere butler. Ze komen allemaal opdraven: James Coco, Peter Falk, Elsa Lanchester, David Niven, Peter Sellers en Maggie Smith. Ze toosten op hun gezondheid, terwijl de sinistere Twain vertelt dat één van hen klokslag twaalf uur vermoord zal worden. Hij daagt de detectives uit om de moord op te lossen. Ondertussen gebeuren er vreemde dingen in het landhuis.

Dvd[bewerken]

Op 11 maart 2003 werd de dvd in België en Nederland uitgegeven. De dvd bevat de film in zijn originele beeldformaat en het originele monogeluid. Er staan enkele extra's op waaronder een documentaire en filmografieën van de filmploeg. De uitgave is vrijwel identiek aan de regio 1. De verwijderde scènes zijn nog niet uitgebracht.