Mus cervicolor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mus cervicolor
IUCN-status: Niet bedreigd[1]
Fossiel voorkomen: Midden-Pleistoceen tot heden
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Mammalia (Zoogdieren)
Orde: Rodentia (Knaagdieren)
Familie: Muridae (Muisachtigen)
Geslacht: Mus (Echte muizen)
Ondergeslacht: Mus
Soort
Mus cervicolor
Hodgson, 1845
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Mus cervicolor is een knaagdier uit het geslacht Mus die voorkomt van Noord-India tot Yunnan (Zuid-China), Vietnam en Thailand. Er zijn ook populaties bekend op de Andamanen, Sumatra en Java, maar die zijn waarschijnlijk geïntroduceerd. In Thailand zijn fossielen bekend sinds het Midden-Pleistoceen. Deze soort lijkt zeer sterk op Mus caroli en Mus fragilicauda, maar is het nauwste verwant aan M. caroli en M. cookii. In het midden van Myanmar komt een soort voor, Mus nitidulus, die lange tijd als een synoniem van M. cervicolor is gezien, maar niet nauw verwant is.

Deze soort heeft naar voren stekende voortanden, een witachtige onderkant en witte voeten. De staart is tweekleurig en korter dan het lichaam. De kop-romplengte bedraagt 80 tot 90 mm, de staartlengte 59 tot 70 mm, de achtervoetlengte 16 tot 18 mm, de schedellengte 21 tot 23 mm en het gewicht 14 tot 20 gram. Vrouwtjes hebben 3+2=10 mammae.[2]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. (en) Mus cervicolor op de IUCN Red List of Threatened Species.
  2. De cijfers voor het =-teken slaan op het aantal paren van mammae; het cijfer erna is het totale aantal mammae. Om die reden is het nummer na het =-teken altijd twee keer zo hoog als dat ervoor. Dit is de gebruikelijke notatie in de mammalogische literatuur.