MuseScore

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
MuseScore
MuseScore
MuseScore 2 in volledig scherm
MuseScore 2 in volledig scherm
Ontwikkelaar Werner Schweer
Recentste versie 2.2.1 
(3 april 2018)
Status Actief
Besturingssysteem Microsoft Windows, Mac en Linux
Geschreven in C++ (Qt)
Categorie Muzieknotatiesoftware
Licentie GPL
Website (en) Projectpagina
Portaal  Portaalicoon   Informatica
Vrije software

MuseScore is vrije muzieknotatiesoftware voor Linux, Windows en Mac. MuseScore is een wysiwyg-programma, met volledige geluidsondersteuning alsook invoer en uitvoer van MusicXML en standaard MIDI-bestanden. Percussienotatie is ondersteund, evenals rechtstreekse printuitvoer.

Het programma heeft een eenvoudige gebruikersinterface, met snelle noteninvoer die gelijkaardig is aan de populaire commerciële muzieknotatiesoftware zoals Finale en Sibelius.

MuseScore is opensourcesoftware, uitgebracht onder de GNU General Public License.

Functies[bewerken]

MuseScore ondersteunt in- en uitvoer van veel verschillende muziekformaten zoals MIDI en MusicXML, maar ook het importeren van bestanden van commerciële software zoals Band-in-a-Box. Het is in staat om bladmuziek te maken in PDF, SVG of PNG formaat. Tevens kan het de muziek exporteren naar audioformaten zoals WAV, FLAC en OGG.

Talen[bewerken]

MuseScore is beschikbaar in 48 talen, waaronder het Nederlands en volgende, andere talen: Afrikaans, Arabisch, Asturisch, Baskisch, Braziliaans-Portugees, Catalaans, Deens, Duits, Engels, Esperanto, Faeröers, Fins, Frans, Galicisch, Grieks, Hindi, Hongaars, Italiaans, Japans, Koreaans, Kroatisch, Litouws, Litouws, Noors, Oekraïens, Perzisch, Pools, Portugees, Roemeens, Russisch, Sloveens, Slowaaks, Spaans, Thai, Traditioneel Chinees (China/Taiwan), Tsjechisch, Tsjechisch, Turks, Vereenvoudigd Chinees, Vietnamees, Wit-Russisch en Zweeds.

Ontwikkeling[bewerken]

MuseScore is een afgeleide van MusE, een MIDI-sequencer voor Linux. In 2002 besloot Werner Schweer om de "notatiefuncties van MusE af te splitsen en te herschrijven als onafhankelijke muzieknotatiesoftware."[1] De software is geschreven op de platformonafhankelijke Qt-toolkit.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Referenties[bewerken]