Museo de la Revolución

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gevel van het Museo de la Revolución
Centrale koepel van het gebouw
Salon de los Espejos, de spiegelzaal
SU-100 van Fidel Castro
Beroemde woorden: Historia me absolvera

In het vroegere presidentiële paleis van Havana, Cuba is nu het Museo de la Revolución gehuisvest.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het paleis werd gebouwd tussen 1913 en 1920 en het werd ingericht door Tiffany’s uit New York. Vooral de Salon de los Espejos, de spiegelzaal, is indrukwekkend en doet aan een verkleinde uitgave van de gelijknamige zaal in het Paleis van Versailles denken.

Hier vond op 13 maart 1957 een mislukte aanslag plaats op dictator Fulgencio Batista, die net op tijd via een geheime deur in zijn bureel wist te ontkomen. In de trappenzaal in de imposante inkom zijn de kogelinslagen in het marmer nog steeds te tellen. De represailles vanwege deze mislukte aanslag werkten Castro's groep in de hand.

Tentoonstellingen en objecten[bewerken | brontekst bewerken]

De tentoonstelling in de verschillende zalen van het gebouw geven een compleet, maar gekleurd, relaas van de revolutie, beginnend met de Spaans-Amerikaanse Oorlog eind negentiende eeuw en eindigend met de val van het regime van Batista. Diverse voorwerpen van de revolutie werden hier bijeen gebracht. Een bijzonder voorwerp is de typemachine waarop Castro, gevangen in de Presidio Modelo op de Isla de Piños (vandaag de Isla de la Juventud), de verdediging uittikte voor zichzelf en de overlevenden na de mislukte aanval op de Moncada-kazerne in Santiago de Cuba op 26 juli 1956: zijn beroemde rede "Historia me absolvera", "De geschiedenis zal me vergeven". Er is een speciale zaal gewijd aan Che Guevara.

Voor het gebouw staat een tankmonument: een SU-100 van Russische makelij die door Castro werd gebruikt tijdens de gevechten volgend op de Invasie in de Varkensbaai in april 1961.

Achter het gebouw staat het schrijn van de Granma, het 18 meter lange jacht dat Castro en zijn 81 kompanen in december 1956 van Tuxpan in Mexico naar de Oriente bracht in Cuba. Met deze landing gaven ze de aanzet tot de revolutie.