Museum Engelandvaarders

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Museum Engelandvaarders
Museum Engelandvaarders ingang met vlaggen.JPG
Locatie Bosweg 15, Noordwijk
Type oorlogsmuseum
Opgericht 4 september 2015
Personen
Conservator Jos Teunissen
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Museum Engelandvaarders aan de Bosweg in de Zuid-Hollandse plaats Noordwijk is een Nederlands museum gewijd aan de Engelandvaart: de oversteek van bezet Nederland naar Engeland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het museum besteedt ook aandacht aan de activiteiten die de Engelandvaarders na aankomst in Engeland verricht hebben bij de luchtmacht, marine, Prinses Irene Brigade, koopvaardij of als geheim agent.

Locatie[bewerken]

Het museum bevindt zich in een voormalige munitiebunker die tijdens de Tweede Wereldoorlog deel uitmaakte van de Batterij Noordwijk. Tijdens de Koude Oorlog werden kunstschatten van het Museum Volkenkunde in de bunker opgeslagen en van 2004 tot oktober 2014 was daar het Atlantikwall Museum Noordwijk gevestigd. Dat museum verhuisde in oktober 2014 naar een ruimere behuizing in hetzelfde bunkercomplex.

Tot de initiatiefnemers behoren Engelandvaarder Eddie Jonker en Jos Teunissen, voorheen bestuurslid van Erfgoed Leidschendam. Het museum is gerealiseerd met steun van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, het Nederlands Instituut voor Militaire Historie en het Nationaal Archief. Het werd in het eerste jaar door ruim 7000 mensen bezocht.

Het museum werd op 4 september 2015 door koning Willem-Alexander geopend.[1]

Tentoonstelling[bewerken]

Het museum laat de geschiedenis zien van de Engelandvaart. Ongeveer 2500 mensen ondernamen een gevaarlijke tocht naar Engeland om zich daarna in te zetten voor de oorlogsvoering. Zij probeerden over de Noordzee naar Engeland te gaan of via de Noordelijke of Zuidelijke route. Ruim 1700 bereikten hun doel. Het museum besteedt ook aandacht aan de activiteiten die de Engelandvaarders na aankomst in Engeland bij de luchtmacht, marine, Prinses Irene Brigade, koopvaardij en als geheim agent verricht hebben.[2]

In het museum staat de Yvette II, een kopie van de boot waarmee vijf mannen in 1943 naar Engeland overstaken.

De tentoonstelling is vooral gericht op de jongere bezoekers. Veel informatie kan worden opgevraagd via audiovisuele schermen.

Externe links[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. (nl) Koning Willem-Alexander opent Museum Engelandvaarders in Noordwijk. Omroep West. Geraadpleegd op 2019-09-14.
  2. (nl) Museum Engelandvaarders geopend door koning. Historiek (2015-07-09). Geraadpleegd op 2019-09-14.