Museum Het Schip

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Museum Het Schip
Museum Het Schip, zijde Hembrugstraat met het karakteristieke torentje
Museum Het Schip, zijde Hembrugstraat met het karakteristieke torentje
Opgericht 2001
Locatie Spaarndammerplantsoen 140, Amsterdam
Personen
Directeur Alice Roegholt
Lid van OAM, ICOM (International Council of Museums), Museumvereniging
Website www.hetschip.nl
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Museum Het Schip is een museum in Amsterdam-West, gevestigd in het huizenblok met dezelfde naam. Het museum is gewijd aan de Amsterdamse School. Het gebouw wordt beschouwd als een vooraanstaand voorbeeld van deze bouwstijl.

Beschrijving[bewerken]

Het Schip is een van de drie blokken arbeiderswoningen aan het Spaarndammerplantsoen in de Spaarndammerbuurt die zijn ontworpen door Michel de Klerk in de stijl van de Amsterdamse School. De blokken werden in de periode 1914-1921 gebouwd. De woningen werden verhuurd door woningcorporatie Eigen Haard en waren ‘paleizen voor de arbeiders’. Niet eerder was er zoveel zorg besteed aan de vormgeving van arbeiderswoningen. Ook een postkantoor was onderdeel van het blok.

Nadat het postkantoor in 1999 werd gesloten, is hier sinds 2001 het Museum Het Schip gevestigd. Het museum bestaat uit het voormalige postkantoor, een museumwoning die een indruk geeft van hoe de arbeiders hier in de jaren 1920 woonden, en een museumruimte met informatie over de geschiedenis van het gebouw en de Amsterdamse School. In 2005 werd een lunchroom geopend in een voormalige winkel. Hier is ook een fototentoonstelling van gebouwen in de Amsterdamse School te zien.

Naast het gebouw is er een collectie straatmeubilair in de stijl van de Amsterdamse School te bezichtigen.

Museum Het Schip geeft dagelijkse rondleidingen en op zaterdag lange rondleidingen door de buurt. Op zondag zijn er rondleidingen door het Scheepvaarthuis (sinds 2007 Grand Hotel Amrâth Amsterdam).

Sinds mei 2012 is er een dependance in Amsterdam-Zuid, het informatiecentrum in het woningencomplex De Dageraad aan de Burgemeester Tellegenstraat 128.

Afbeeldingen[bewerken]

Gevel[bewerken]

Postkantoor[bewerken]

Museumwoning[bewerken]

Straatmeubilair[bewerken]

Andere afbeeldingen[bewerken]

Externe link[bewerken]