Museum Het Valkhof

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een van de archeologische topstukken van het museum is deze Romeinse 'godenpijler'.

Museum Het Valkhof is een museum in Nijmegen, in de Nederlandse provincie Gelderland. Dit museum bestaat sinds 1999 en is ontstaan uit het samengaan van het Museum G.M. Kam voor archeologie en de Commanderie van St. Jan voor oude en moderne kunst. De collectie van het museum omvat een grote en belangrijke verzameling Romeinse archeologie en een bijzondere collectie moderne kunst. In november 2008 werd de statutaire naam van het museum gewijzigd in Stichting Museum Het Valkhof-Kam.[1]

Gebouw[bewerken]

Museum Het Valkhof staat aan het Kelfkensbos, aan de rand van het park Valkhof. Ooit lag hier een Romeins legerkamp, later liet keizer Karel de Grote er zijn palts(paleis) bouwen. Het huidige gebouw is ontworpen door Ben van Berkel en werd op 14 september 1999 geopend door koningin Beatrix.

De strakke lijnen en heldere kleuren van het gebouw contrasteren sterk met het park waarin het gelegen is. Sommige mensen noemen het gebouw daarom wel misprijzend 'het zwembad' of 'de blokkendoos'. Aangezien het gebouw grotendeels van glas is staat het ook wel bekend als 'het aquarium'. Om enigszins orde te scheppen binnen de grote ruimte die het glazen omhulsel biedt heeft de architect gekozen voor een centrale trappartij. De onderkant hiervan begint al op het plein voor het gebouw.

Buitenzijde museum Het Valkhof. Op de plaats waar in 1980 de godenpijler werd gevonden, staat sinds 2005 de zonnewijzer Noviomagus, in 2004 ontworpen door Rutger Fuchs en Ram Katzir.

Collectie[bewerken]

Gezicht op de Waal en de Valkhofburcht door Jan van Goyen, 1641. Een van de stukken uit de collectie.

Archeologie[bewerken]

De afdeling Archeologie heeft een gevarieerde collectie archeologische kunst- en gebruiksvoorwerpen van de Prehistorie, Romeinse tijd en Middeleeuwen van stad en provincie. Thema's als godsdienst, dood en begraven, handel en ambacht werpen licht op het leven van alledag toen Noviomagus (Nijmegen) de belangrijkste Romeinse stad van Nederland was.

Oude kunst[bewerken]

De afdeling Oude kunst bestaat uit schilderijen, prenten, tekeningen, beeldhouwwerk en zilveren voorwerpen. Er is gekozen voor een presentatie in thema's: Nijmegen als middeleeuwse handelsstad, de gilden, de bloeitijd van de stad in de Gouden Eeuw. Stadsgezichten uit de 17e tot de 20e eeuw.

Moderne kunst[bewerken]

De afdeling Moderne kunst bestaat uit kunst van na 1960. Sterk vertegenwoordigd zijn werken uit de traditie van de pop art met zijn populaire beeldcultuur en het hedendaagse expressionisme.

Tentoonstellingen[bewerken]

Het museum organiseert ongeveer acht tentoonstellingen per jaar, waaronder de succesvolle tentoonstellingen De gebroeders Van Limburg, De laatste uren van Herculaneum, Luxe en decadentie, Jan Jansen en Swip Stolk en De wereld van Katherina.

Referenties[bewerken]

  1. Excuses overheid aan familie Kam in slepende kwestie over museum, de Gelderlander, 29 november 2008

Externe links[bewerken]