Museum Het Valkhof

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Museum Het Valkhof
logo van Museum Het Valkhof
Locatie Nijmegen
Coördinaten 51° 51′ NB, 5° 52′ OL
Opgericht 1998
Openingsdatum 14 september 1999
Huisvesting
Architect Ben van Berkel
Aantal bezoekers 75.000 tot 100.000 p.j.
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Museum Het Valkhof is een museum in de stad Nijmegen, in de Nederlandse provincie Gelderland. Dit museum bestaat sinds 1998 en is ontstaan uit het samengaan van het Museum G.M. Kam (1922) voor archeologie en de Commanderie van St. Jan voor oude en moderne kunst. De collectie van het museum omvat Romeinse archeologie, oude kunst en kunstnijverheid en moderne kunst. In november 2008 werd de statutaire naam van het museum gewijzigd in Stichting Museum Het Valkhof-Kam.

Gebouw[bewerken | brontekst bewerken]

Buitenzijde museum Het Valkhof. Op de plaats waar in 1980 de godenpijler werd gevonden, staat sinds 2005 de zonnewijzer Noviomagus, in 2004 ontworpen door Rutger Fuchs en Ram Katzir.

Museum Het Valkhof staat aan het Kelfkensbos, aan de rand van het park Valkhof. In de Romeinse tijd lag hier een Romeins legerkamp. Later liet keizer Karel de Grote er wellicht een palts (paleis) bouwen.[1] Het huidige gebouw is ontworpen door Ben van Berkel.[2] De strakke lijnen en heldere kleuren van het gebouw contrasteren sterk met het park waarin het gelegen is. De architect koos voor een centrale trappartij, waarvan de onderkant al buiten op het voorplein begint. Het gebouw kreeg de bijnaam 'Het Zwembad'. Het werd in 1999 geopend door koningin Beatrix.

Nadat de gemeente het gebouw in eigendom had verworven werd besloten tot een verbouwing die op 1 oktober 2022 aanvangt. De oorspronkelijke bouwmeester kreeg opdracht een nieuw ontwerp te maken.[3][4] Een deel van de collectie zal gedurende de renovatie te zien zijn in een tijdelijk verblijf aan het Keizer Karelplein.

Collectie[bewerken | brontekst bewerken]

Margaretha Eva Nicolasia Six (1729-1800) door Theodorus Caenen (fl. 1736–1765)

Archeologie[bewerken | brontekst bewerken]

De afdeling Archeologie heeft een gevarieerde collectie archeologische kunst- en gebruiksvoorwerpen van de Prehistorie, Romeinse tijd en Middeleeuwen van stad en provincie. Thema's als godsdienst, dood en begraven, handel en ambacht werpen licht op het leven van alledag toen Noviomagus (Nijmegen) de belangrijkste Romeinse stad van Nederland was.

De conservator archeologie is dr. M.J.M. Heerschop-Zandstra.

Oude kunst[bewerken | brontekst bewerken]

De afdeling Oude kunst bestaat uit schilderijen, prenten, tekeningen, beeldhouwwerk en zilveren voorwerpen. Er is gekozen voor een presentatie in thema's.

Moderne kunst[bewerken | brontekst bewerken]

De afdeling Moderne kunst omvat kunstwerken van na 1960. Sterk vertegenwoordigd zijn werken uit de traditie van de pop art, met zijn populaire beeldcultuur en het hedendaagse expressionisme.

Tentoonstellingen[bewerken | brontekst bewerken]

Het museum organiseert ongeveer verschillende tijdelijke tentoonstellingen per jaar, waaronder in het verleden de tentoonstellingen De gebroeders Van Limburg, De laatste uren van Herculaneum, Luxe en decadentie, Jan Jansen en Swip Stolk, en De wereld van Katherina.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Museum Het Valkhof van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.