Museum Jan Cunen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het museum en oude stadhuis
Zijaanzicht

Museum Jan Cunen is een kunstmuseum gevestigd in een monumentale fabrikantenvilla in het centrum van Oss. In het museum worden tentoonstellingen gehouden van negentiende-eeuwse en hedendaagse kunst. Museum Jan Cunen wil zijn publiek actief leren kijken om de waardering voor en het begrip van kunst en cultuur te bevorderen. Daarbij zoekt het naar een dynamische wisselwerking tussen heden en verleden, collectie- en tentoonstellingsbeleid.

Het museum is van 27 juni t/m 14 oktober 2016 gesloten in verband met een verbouwing, waarbij onder andere meer tentoonstellingsruimte wordt gecreëerd.

Geschiedenis[bewerken]

Stadsarchivaris Jan Cunen (1884-1940) is de grondlegger van de collectie en het naar hem vernoemde museum. Reeds in 1934 richtte hij een kamer in het souterrain van het gemeentehuis in als 'museum'. Het gemeentebestuur verzamelde destijds portretten van Osse industriëlen en burgemeesters. Door belangrijke archeologische vondsten in de jaren dertig waren de ideeën voor een gemeentelijk museum ontstaan. De vondst van het gebogen zwaard in het zogenaamde Vorstengraf was hierbij een belangrijke stimulans. Jan Cunen breidde de collectie uit met religieuze beelden, streekdracht, munten en penningen en andere archeologische vondsten. Daarnaast verschenen er diverse publicaties van zijn hand over de geschiedenis van Oss en het Maasland. In 1949 werd het museum postuum naar hem vernoemd. Sedert 1978 functioneert dit museum onder de naam Jan Cunencentrum, waarbij educatie een belangrijke taakstelling is geworden.

Villa Constance[bewerken]

De monumentale villa waarin het Museum Jan Cunen is gehuisvest, werd in 1888 gebouwd naar een ontwerp van H.R. Hendriks. Opdrachtgever was Arnold van den Bergh, zoon van de Osse margarinefabrikant Simon van den Bergh. Hij vernoemde het pand naar een van zijn dochters. In 1891 vertrok de familie uit Oss en werd de villa verkocht aan Arnold Jurgens (1842-1912), eveneens margarinefabrikant in Oss. Hij veranderde de naam in 'Villa Johanna', naar zijn vrouw, en pas bij een opknapbeurt in de jaren zeventig van de 20e eeuw werd de oorspronkelijke naam 'Villa Constance' herontdekt. De Franse kloosterzusters 'Religieuses Filles de Notre Dame', die uit Frankrijk waren uitgeweken ten gevolge van de secularisatiepolitiek aldaar, kochten de villa toen ook Jurgens in 1899 uit Oss wegging. De zusters hadden hier een pensionaat. Zij vertrokken omstreeks 1910. Hierna werd het gebouw bewoond door particulieren en deed het van 1921 tot 1974 dienst als stadhuis, voordat het in zijn geheel als museum in gebruik werd genomen.

De bouwstijl van Villa Constance kan, vanwege de barok- en renaissance-elementen, neoclassicistisch worden genoemd. Omdat bij de bouw gewerkt is met onderdelen die kant-en-klaar zijn gekocht, spreekt men ook wel van industrieel neoclassicisme. Sinds augustus 2001 heeft het gebouw de status van rijksmonument. Het Vorstengraf is ook een onderdeel van de Villa Constance, een urnengraf waar vroegere vorsten te ruste gelegd zijn. Het Vorstengraf is in 1933 door Jan Cunen ontdekt.

Externe link[bewerken]