Museum Jan van der Togt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Museum Jan van der Togt
Vooraanzicht van het Museum Jan van der Togt
Vooraanzicht van het Museum Jan van der Togt
Locatie Dorpsstraat 50, Amstelveen - oude dorp
Thema moderne kunst, glaskunst
Opgericht 1991
Personen
Directeur Marieke Uildriks
Lid van Nederlandse Museum Vereniging
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Museum Jan van der Togt in de Noord-Hollandse plaats Amstelveen is een museum voor moderne (beeldende) kunst. Het museum is in 1991 opgericht door Jan van der Togt (1905-1995), industrieel (oprichter van het bedrijf Tomado) en verzamelaar van glas en eigentijdse kunst.

Van der Togt wenste dat zijn verzameling bijeen kon blijven en richtte hiervoor een stichting op met de bedoeling een openbaar museum op te richten. Een van de mensen die hij betrok bij de oprichting en de bouw van het museum was de kunstenaar Jan Verschoor. Het modern ingerichte museum is opgeleverd en geopend in 1991 en staat in het oude dorpscentrum van Amstelveen.

Collectie[bewerken]

De vaste collectie bestaat uit schilderijen, beelden en een belangrijke collectie moderne glaskunst. Hiertoe behoren topstukken van avant-gardistische Tsjechische glaskunstenaars zoals Vaclav Cigler, Libensky en Ales Vasicek. Naast het tentoonstellen van delen van de vaste collectie organiseert het museum meerdere eenmanstentoonstellingen per jaar. Dit zijn vaak gevestigde namen zoals Eugène Brands, Karel Appel, Corneille, Ans Wortel, Anton Heyboer, Hugo Claus, Ans Markus, Herman Brood en Kamagurka, maar ook aankomende talenten worden uitgenodigd.

Museum Jan van der Togt met tentoongestelde werken uit de collectie: Sam Francis, Ales Vasicek en Willem Heesen

Externe link[bewerken]