Museum Møhlmann

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Museum Møhlmann
Entree museum
Entree museum
Locatie Westersingel 102-104
Appingedam
Type Hedendaags realisme en figuratie
Opgericht 1998
Personen
Directeur Rob Møhlmann
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Museum Møhlmann is een particulier museum voor realistische en figuratieve kunst in het dorp Tjamsweer bij de stad Appingedam in de provincie Groningen.

Het museum werd in 1998 opgericht te Venhuizen en verhuisde in 2008 naar de nieuwe locatie. Het is een initiatief zonder overheidssteun van de realistisch werkende schilder Rob Møhlmann. Samen met zijn vrouw Laura Møhlmann-de Grijs realiseerde hij een podium voor hedendaagse realistische en figuratieve beeldende kunst in een collegiale band met andere kunstenaars. Het ontwikkelde zich tot een eigenzinnig nationaal georiënteerd kunstenaarsmuseum.[1][2] Jaarlijk organiseert het museum de Onafhankelijke Realisten Tentoonstelling (ORT).

Ontwikkeling museum[bewerken | brontekst bewerken]

Venhuizen[bewerken | brontekst bewerken]

Gezicht op museum en beeldentuin

Nadat Rob Møhlmann samen met zijn vrouw in 1988 was verhuisd van Amsterdam naar Hoorn, brak hij met de Amsterdamse galerie Lieve Hemel en startte hij de verkoop van werken vanuit twee etalages waarachter zich op dat moment zijn atelier bevond. In 1990 verhuisde het paar naar een bouwvallige stolpboerderij in het nabijgelegen Venhuizen. Daar bouwde Møhlmann zijn atelier onder een pyramide-dak en in de jaren daarna ook een atelier-galerie. Vanaf 1995 werd hier eigen werk verkocht.

In 1998 organiseerde de kunstenaar de Eerste Onafhankelijke Realisten Tentoonstelling waar circa 30 gerenommeerde kunstenaars uit Nederland aan meededen (onder anderen Evert Thielen, Henk Helmantel, Sam Drukker en Rein Pol).[3] Sindsdien vindt jaarlijks de Onafhankelijke Realisten Tentoonstelling (ORT) plaats, waar circa honderd realisten onder deze noemer hun werken tonen aan het publiek. Het echtpaar kocht in deze tijd hun eerste kunstwerken en toonde de Canto Collectie als vaste collectie. In 2000 volgde er wederom een verhuizing, nu binnen Venhuizen naar een voormalig stoomzuivelfabriekje. Een loods werd omgebouwd tot museum en er kwamen per jaar zes tentoonstellingen, waaronder de jaarlijkse ORT.[4]

In 2005 organiseerde Museum Møhlmann samen met het Panorama Museum in Bad Frankenhausen de expositie "Naar het leven", Neuer Realismus in den Niederlanden, waarin werk van tien gerenommeerde Nederlandse kunstenaars als exponent van het hedendaagse Nederlandse realisme werd getoond. Deze expositie was zowel in Duitsland als in Nederland te zien en er verscheen een drietalige catalogus.[5]

Appingedam[bewerken | brontekst bewerken]

Uit de Collectie Møhlmann ’’Gebroken Blauw’’ (2012)

In 2006 volgde wederom een verhuizing, nu naar de monumentale boerderij De Muzeheerd in Appingedam. Na een verbouwing opende het museum eind 2008.[6][7][8] Op de nieuwe locatie zijn drie tentoonstellingen per jaar.

In 2010 bedacht museumdirecteur Møhlmann de ‘beeldbiografie’ en bracht hij het leven van Jan Mankes (1889-1920) in beeld aan de hand van ongeveer 500 oude ansichten, foto’s, boeken, documenten, etc.[9][10] In het najaar overlijdt zijn vrouw en muze Laura Møhlmann-de Grijs (1949-2010).[11] Mede naar aanleiding hiervan organiseerde Møhlmann in 2011 de expositie 'Mijn Muze' waarin 77 kunstenaars hún muze toonden.[12]

In 2012 was het de tentoonstelling Varken in Vorm die veel belangstelling wekte, onder andere van het televisieprogramma 'Vrw.zkt.knst'.[13] In het jaar daarop kwam Møhlmann tot het besef dat hij niet én een particulier museum kon runnen én kon schilderen. Hij maakte de keuze na 35 jaar te stoppen met schilderen. In de loop van de daaropvolgende jaren begon hij het museum in toenemende mate als een "kunstwerk" te beschouwen en bouwde het langzaam uit. Eerst met een Mankes Kabinet, vervolgens met een Ordentelijk Depot, dan met een Grafiekzolder en een Gotische Galerij met middeleeuwse kunstvoorwerpen. Ook een beeldentuin begon steeds meer vorm te krijgen. Het museum ontving voor 2016 en 2017 de Museum Ontdekking Award; het behaalde de meeste publieksstemmen.[14]

Museuminterieur[bewerken | brontekst bewerken]

Collecties[bewerken | brontekst bewerken]

Het museum herbergt een aantal vaste collecties:

Van Møhlmann:

Van anderen:

 • de Collectie Hedendaagse Realistische en Figuratieve kunst (ruim 500 werken van 150 collega-tijdgenoten).
 • de Collectie Jan Mankes (grafiek, tekeningen, aquarellen, 24 brieven, tijdsdocumenten, en enig parafernalia).
 • de Collectie Arya Plaisier (tekeningen, olieverven).
 • de Collectie J.C. Busé (grootvader van Rob Møhlmann) (grafiek, tekeningen, aquarellen, schilderijen en enig parafernalia).
 • de Collectie Har Sanders (schilderijen en complete grafische oeuvre).
 • de Collectie Oude Grafiek (grafiek uit de 16e en 17e eeuw).
 • de Collectie Middeleeuwen (kunst(voorwerpen) uit de 10e tot de 16e eeuw)

Daarnaast is er een om de drie maanden wisselende tentoonstelling, vaak met een thema.

Onafhankelijke Realisten Tentoonstelling (ORT)[bewerken | brontekst bewerken]

Elk jaar organiseert het museum de zogenaamde Onafhankelijke Realisten Tentoonstelling (ORT). Deze ORT presenteert zich als een landelijk platform los van het 'officiële' circuit van musea en galerieën, waar kunstenaars werk naar eigen keuze laten zien. Kunstenaars organiseren zelf de exposities waarbij er veelzijdigheid is wat betreft techniek, visie, en onderwerpkeuzen. De nadruk ligt niet bij het tonen van eigen werk, maar het werk van collega-kunstenaars. Kunstenaars uit het hele land nemen deel aan de tentoonstellingen, hoewel er een zwaartepunt ligt bij kunst uit de noordelijke provincies.

De ORT’s vormen de langstlopende serie jaarlijks terugkerende exposities van hedendaagse realistische en figuratieve kunst in Nederland. De gewoonte om een gedrukte catalogus met werk van de deelnemende kunstenaars te publiceren is sinds de eerste ORT voortgezet. Doordat elk jaar een deel in De Realistenreeks verschenen is, is een soort van mini-encyclopedie ontstaan over hedendaagse Nederlandse realistische en figuratieve kunst.

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

Catalogi van de tentoonstellingen (in chronologische volgorde)
 • Dinie Boogaart, Don Clarke, Epco Cordèl ... Gerard van de Weerd, Realisten 1998. Van Soeren, Amsterdam, 1999.
 • Tobias Baanders, Peter Boekholt, Onno Boerwinkel ... Kik Zeiler, Realisten 1999, Van Soeren, Amsterdam, 1999.[15]
 • Piets Althuis, Tobias Baanders, Dina Belga ... Frances Wohl, Realisten 2001, Van Soeren, Amsterdam, 2001.
 • Piets Althuis, Tobias Baanders, Margreet Bech Bosker ... Frances Wohl, Realisten 2002. Van Soeren, Amsterdam, 2002.
 • Tobias Baanders, Onno Boerwinkel, Dinie Boogaart ... Kik Zeiler, Realisten 2000, Van Soeren, Amsterdam, 2003.
 • Eliot Allsop, Dina Belga, Onno Boerwinkel ... Hiske Wiersma, Realisten 2004, Van Soeren, Amsterdam, 2004.
 • Dina Belga, Peter Boekholt, Onno Boerwinkel ... Paul Wieggers, Realisten 2005. Van Soeren, Amsterdam, 2005.
 • Mohlmann-de Grijs, Laura. Realisten 2006. Van Soeren, Amsterdam, 2006.[16]
 • Møhlmann, Rob, Realisten 2011 : De Dertiende Onafhankelijke Realisten Tentoonstelling. Museum Møhlmann, 2011.
 • Møhlmann, Rob, Realisten 2012 : De Veertiende Onafhankelijke Realisten Tentoonstelling. Museum Møhlmann, 2012.
 • Møhlmann, Rob, Realisten 2013 : De Vijftiende Onafhankelijke Realisten Tentoonstelling. Museum Møhlmann, 2013.
 • Møhlmann, Rob, Realisten 2014 : De Zestiende Onafhankelijke Realisten Tentoonstelling. Museum Møhlmann, 2014.
 • Møhlmann, Rob, Realisten 2015 : De Zeventiende Onafhankelijke Realisten tentoonstelling. Museum Møhlmann, 2015.
 • Møhlmann, Rob, Realisten 2016 : De Achttiende Onafhankelijke Realisten tentoonstelling. Museum Møhlmann, 2016.
Zie de categorie Museum Møhlmann van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.