Museum Martena

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Museum Martena
Martenastins, voorzijde
Locatie Franeker, Friesland
Coördinaten 53° 11′ NB, 5° 33′ OL
Type cultuurhistorisch
Personen
Directeur Manon Borst
Conservator Marjan Brouwer
Huisvesting
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 15756
Gebouwd 1498
Lid van Museumfederatie Fryslân
Detailkaart
Museum Martena (Franeker)
Museum Martena
Afbeeldingen
achterzijde Martenastins en tuin
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Museum Martena is het stadsmuseum van Franeker in de provincie Friesland. Vroeger droeg het museum de naam`t Coopmanshûs naar het gebouw waar het in was gevestigd. Na de verhuizing van het museum van het Coopmanshûs naar de Martenastins in 2006 nam het museum zijn huidige naam aan.

Gebouw[bewerken | brontekst bewerken]

Het museum is gevestigd in de Martenastins, een stins die in 1498 in opdracht van de Friese edelman Hessel van Martena (ca. 1460-1517) is gebouwd.[1] De Franeker burgemeester Suffridus Westerhuis liet na aankoop van het gebouw in 1694 een tuin aanleggen naar het voorbeeld van de tuinen van de Franse tuinarchitect André le Nôtre. In 1834 werd de tuin heringericht door de in Leeuwarden woonachtige tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard.[2]

Collectie[bewerken | brontekst bewerken]

Museum Martena herbergt de historische collectie van de stad Franeker, de collectie over de voormalige Universiteit van Franeker en bezit ook de grootste collectie over en van de wetenschapper Anna Maria van Schurman.

In het museum is een van de drie in Nederland bewaard gebleven xylotheken te zien. Deze is met 158 banden tevens de grootste van de drie.[3]

Tentoonstellingen[bewerken | brontekst bewerken]

Het museum organiseert regelmatig tentoonstellingen van hedendaagse kunst van Friese kunstenaars. Zo was er in 2013 een expositie van de in Friesland woonachtige schilder en tekenaar Jan van der Kooi.[4][5] Ook wordt elk jaar een historische tentoonstelling gemaakt.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Martenahuis, Franeker van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.