Museum Martena

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Museum Martena
Martenastins, voorzijde
Martenastins, voorzijde
Locatie Franeker, Friesland
Type cultuurhistorisch
Personen
Directeur Manon Borst
Conservator Marjan Brouwer
Overig
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 15762
Gebouwd 1498
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Museum Martena is het stadsmuseum van Franeker in de provincie Friesland. Het is gevestigd in de Martenastins, een stins die in 1498 in opdracht van de Friese edelman Hessel van Martena (ca. 1460-1517) is gebouwd.[1] Vroeger heette het museum `t Coopmanshûs. Na de verhuizing van het museum van het Coopmanshûs naar de Martenastins in 2006 nam het museum zijn huidige naam aan.

Museum Martena herbergt de historische collectie van de stad Franeker, de collectie over de Universiteit van Franeker en bezit ook de grootste collectie over en van Anna Maria van Schurman. In het museum is één van de enige drie xylotheken van Nederland te zien. Deze is met 158 banden tevens de grootste van de drie.[2] Het museum organiseert regelmatig tentoonstellingen van hedendaagse kunst van Friese kunstenaars. Zo was er in 2013 een expositie van de in Friesland woonachtige schilder en tekenaar Jan van der Kooi.[3][4] Ook wordt elk jaar een historische tentoonstelling gemaakt.

Martenastins, achterzijde

Zie ook[bewerken]

Bronnen[bewerken]

  1. Stenvert, Ronald [et.al.] (2000) Fryslân. Monumenten in Nederland, deel 6. Zeist: Rijksdienst voor de Monumentenzorg / Zwolle: Waanders. ISBN 90 400 9476 4
  2. Artikel op de site van Museum Martena
  3. Het licht van Italië Leeuwarder Courant 29 juni 2013
  4. Een Fries in Italië Leeuwarder Courant 5 juli 2013