Museum Nusantara

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Museum Nusantara

Museum Nusantara was een Nederlands museum over Indonesië (voormalig Nederlands-Indië) aan het Sint Agathaplein 4 in Delft. De collectie bestond uit kunst- en gebruiksvoorwerpen uit Indonesië. Met de collectie werd getracht een beeld te geven van de geschiedenis en cultuur van de verschillende bevolkingroepen en culturen, die Indonesië kent.

Verder gaf het museum een beeld van de relaties die ruim 400 jaar bestaan tussen Nederland en Indonesië. In 1595 vertrok de eerste Nederlandse vloot naar Oost-Indië. Het doel was handel. De snel toenemende handel en de vooruitzichten op verdere winsten leidde in 1602 voor de oprichting van de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC).

Na een gemeenteraadsbesluit sloot Museum Nusantara na 6 januari 2013 definitief zijn deuren. In april 2014 werd bekendgemaakt dat de collectie van Museum Nusantara verdeeld wordt over Museum Het Prinsenhof, Rijksmuseum Volkenkunde en overige musea, wellicht ook in Indonesië.

Ingang Museum Nusantara

Literatuur[bewerken]

  • Arnold Wentholt, Nusantara. Highlights from Museum Nusantara Delft. C. Zwartenkot Art Books - Leiden / Stichting Nusantara Delft, 2014

Externe link[bewerken]