Museum Palthehuis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Museum Palthehuis, Oldenzaal
Museumtuin

Museum Palthehuis is een historisch museum in de Overijsselse stad Oldenzaal, gesticht in 1929. Het is gevestigd in het centrum van Oldenzaal, in een zeventiende-eeuws patriciërshuis met tuin en koetshuis aan de Marktstraat 13, een voormalig huis van de familie Palthe.

Met de stichting in 1929 is ook de Oldenzaalse Oudheidkamer opgenomen in het museum met veel archiefstukken en manuscripten, thans beheerd door het Stadsarchief van de gemeente Oldenzaal.

Collectie[bewerken | brontekst bewerken]

In het museum zijn een aantal 18e-eeuwse stijlkamers ingericht:

Verder zijn aanwezig:

Documentatie over geschiedenis van Oldenzaal[bewerken | brontekst bewerken]

De verzameling van de Oldenzaalse Oudheidkamer werd in 1929 in het museum opgenomen. Op de bovenverdieping van het museum bevindt zich de "Stoel van Huttenkloas"; een middeleeuwse dwangstoel die in 1775 gebruikt werd bij de terechtstelling van de moordenaar Huttenkloas. Het museum bezit een collectie van meer dan zevenduizend historische foto’s en ansichtkaarten van Oldenzaal en omgeving en ook enkele fabrieksalbums van de textielfabrieken van Molkenboer en Gelderman.

In de aanbouw bevindt zich een tentoonstellingsruimte waar exposities van hedendaagse beeldende kunst worden georganiseerd. De tuin wordt gebruikt voor kleine evenementen. Verder is er een museumwinkel die ook een UNICEF-winkel herbergt.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]