Museum Palthehuis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Museum Palthehuis
Oudheidkamer Oldenzaal
Museum Palthehuis, Oldenzaal
Locatie Marktstraat 13, Oldenzaal
Coördinaten 52° 19′ NB, 6° 56′ OL
Type cultuurhistorisch museum
Thema geschiedenis van Oldenzaal
Opgericht 1906
Openingsdatum 1921
Huisvesting
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 31421
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Oudheidkamer, 1952
Museumtuin

Museum Palthehuis is een historisch museum in de Overijsselse stad Oldenzaal. Het is gevestigd in het centrum van Oldenzaal, in een zeventiende-eeuws patriciërshuis met tuin en koetshuis. Het is gevestigd aan de Marktstraat 13 in een voormalig huis van de familie Palthe.

Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

Museum Palthehuis is een opvolger van de vereniging De Oldenzaalsche Oudheidkamer, die werd opgericht op 24 Oktober 1906. Op dat moment was er een verzameling geschiedkundige voorwerpen die was ondergebracht in een lokaal van het gemeentehuis. In 1916 werd deze overgebracht naar het gehuurde Michgoriushuis in Oldenzaal.[1] Bij haar overlijden in 1928 liet de laatste bewoner van het pand aan de nabijgelegen Marktstraat 13, Gulia Palthe, haar bezit na aan deze Oudheidkamer.[2][3] Op 7 juli 1929 nam de Oudheidkamer het pand in gebruik.[4]

Restauratie en naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

In 1961 werd er begonnen met een eerste restauratie van het in verval geraakte huis aan de Marktstraat 13.[5] Het museum stond toen nog bekend als de 'Oldenzaalse Oudheidkamer'. In de volksmond werd het echter al 'het Palthehuis' genoemd, een naam die na de restauratie officieel werd. Bij een hernieuwde restauratie in 1964 werd ook opnieuw een siergevel toegevoegd met in Bentheimer zandsteen gebeeldhouwde vleugelstukken op de trappen en eindigend in een driezijdig fronton met pijnappelbekroning. De oorspronkelijke topgevel was bij een storm in 1859 verwoest.

Collectie[bewerken | brontekst bewerken]

In het museum zijn een aantal 18e-eeuwse stijlkamers ingericht:

Verder zijn aanwezig:

Documentatie over geschiedenis van Oldenzaal[bewerken | brontekst bewerken]

Op de bovenverdieping van het museum bevindt zich de "Stoel van Huttenkloas"; een middeleeuwse dwangstoel die in 1775 gebruikt werd bij de terechtstelling van de moordenaar Huttenkloas.

Het museum bezit een collectie van meer dan zevenduizend historische foto’s en ansichtkaarten van Oldenzaal en omgeving en ook enkele fabrieksalbums van de textielfabrieken van Molkenboer en Gelderman.

In de aanbouw in de tuin bevindt zich een tentoonstellingsruimte waar exposities van hedendaagse beeldende kunst worden georganiseerd. De tuin wordt gebruikt voor kleine evenementen. Verder is er in het voormalige koetshuis een museumwinkel die ook een UNICEF-winkel herbergt.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]