Museum Rietberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Villa Wesendonck (hoofdgebouw)

Museum Rietberg is een volkenkundig museum aan de Gablerstraße 15 in de wijk Enge van de Zwitserse stad Zürich.

Geschiedenis[bewerken]

De tussen 1853 en 1857 door Leonhard Zeugheer gebouwde Villa Wesendonck

In 1945 kocht de stad Zürich het Rieterpark en de Villa Wesendonck. In 1949 werd besloten de villa om te bouwen tot een museum voor de verzameling Afrikaanse en Aziatische kunst van de Duits-Zwitserse bankier en mecenas Eduard Freiherr von der Heydt (1882-1964). De verbouwing, naar een ontwerp van de architect Alfred Gradmann, vond plaats tussen 1951 en 1952. Museum Rietberg voor kunst uit Azië, Afrika, Noord- en Zuid-Amerika en Oceanië werd op 24 mei 1952 officieel geopend.

In 1976 kocht de stad Zürich de met sloop bedreigde Villa Schönberg. Dit gebouw werd in 1978 als uitbreiding aan het museum toegevoegd, maar geeft thans onderdak aan de administratie en een omvangrijke naslagbibliotheek.

In 2007 werd gebouw Smaragd, een uitbreiding naar het ontwerp van Alfred Grazioli en Adolf Krischanitz geopend. Het tentoonstellingsoppervlak werd met dit nieuwe gebouw, dat grotendeels ondergronds ligt, meer dan verdubbeld.

Het museumcomplex[bewerken]

Museum Rietberg is gelegen in het 67.000 vierkante meter grote Rieterpark en bestaat uit meerdere, deels historische, gebouwen:

  • Villa Wesendonck
  • de Remise
  • Park-Villa Rieter
  • Villa Schönberg
  • Gebouw Smaragd

Fotogalerij[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]