Museum Speelklok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Museum Speelklok
Nationaal Museum van Speeldoos tot Pierement
Buurkerk en Dom.jpg
Locatie Buurkerk, Utrecht
Thema Muziekinstrumenten
Opgericht 1956
Personen
Directeur Marian van Dijk (per 1 augustus 2015)
Conservator Marieke Lefeber-Morsman
Aantal bezoekers 89.772 (2014)
Lid van Musea Utrecht http://www.museautrecht.nl/
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Replica van een Engelse speelklok uit 1598, van de hand van Nicholas Vallin. De klok speelt muziek op dertien bellen.

Het Museum Speelklok (tot zomer 2010 Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement) is een museum in de Nederlandse stad Utrecht. Het museum bezit een collectie automatisch spelende muziekinstrumenten, waarvan de meeste nog steeds in werking zijn en dus muziek kunnen maken. In de collectie bevinden zich onder andere speeldozen, klokken met speelwerken, pianola's, automatisch spelende piano's, orchestrions, draaiorgels (of, in oud Nederlands, pierementen), dansorgels, kermisorgels en een torenuurwerk met carillon. De muziek van deze instrumenten wordt tijdens rondleidingen ten gehore gebracht. Hierdoor is het museum door de jaren heen erg populair geworden, ook in het buitenland. Het aan de Lichte Gaard gevestigde restauratie-atelier is in 2009 geheel vernieuwd en fungeert als werkplaats voor het museum.

Het museum doet ook mee aan de Utrechtse Museumnacht.

Geschiedenis[bewerken]

Het museum is ontstaan in 1956 naar aanleiding van de in dat jaar in Utrecht gehouden tentoonstelling "Van Speeldoos tot Pierement". Jarenlang werd het museum door vrijwilligers gerund in een vleugel van museum Het Catharijneconvent, totdat in 1970 de eerste betaalde medewerker werd aangenomen en het museum verhuisde naar Achter de Dom. Sinds 1984 is het gevestigd in de middeleeuwse Buurkerk.

Royal Music Machines[bewerken]

Ter ere van het 50-jarig jubileum is van 13 april t/m 30 juli 2006 de tentoonstelling Royal Music Machines gehouden. Hiervoor hebben diverse musea in binnen- en buitenland zeer bijzondere stukken in bruikleen gegeven, zoals de Hermitage, het Louvre, het Metropolitan Museum of Art te New York en het Kunsthistorisches Museum te Wenen. Ook het Nederlands koningshuis heeft stukken in bruikleen gegeven, uit onder andere paleis Soestdijk.

Collectie[bewerken]

Tijdelijke exposities[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]