Museum aan de Stroom

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
MAS – Museum aan de Stroom
Het MAS
Het MAS
Locatie Hanzestedenplaats 1
Antwerpen, België
Oppervlakte 15.000 m²
Type Gemengd
Opgericht 14 mei 2011
Personen
Directeur Marieke van Bommel
Lid van Stedelijke Musea
Stad Antwerpen
Website
Portaal:  Kunst & Cultuur

Het MAS, of Museum aan de Stroom, is een museum in Antwerpen dat in mei 2011 opende. Het museum is gelegen in de oude haven op het Eilandje. Het grondoppervlakte van het museumgebouw bedraagt 1.350 m², op een totale oppervlakte van 14.500 m². De totale hoogte van het torengebouw bedraagt 62 meter en is daarmee een nieuw oriëntatiepunt in de stad. Het panoramazicht en de spiraalvormige boulevard langs de glaspartijen van het gebouw zijn tot 's avonds laat gratis toegankelijk en vormen zo een nieuwe toeristische trekpleister. Het gebouw is een ontwerp van Neutelings Riedijk Architecten.

Vlakbij het MAS bevindt zich het tot stadsarchief omgebouwde monumentale Stapelhuis Sint-Felix en het vroegere gebouw van het Loodswezen.

Ontstaan[bewerken]

In 1998 besliste het schepencollege van Antwerpen dat er op de Hanzestedenplaats een nieuw museum voor stad, haven en scheepvaart zou komen. Daarin zouden de collecties worden ondergebracht van het Volkskundemuseum, het Nationaal Scheepvaartmuseum, waarvan het binnengedeelte tot 28 december 2008 gevestigd was in Het Steen, en deels van het Vleeshuis. De naam MAS (Museum aan de Stroom) kwam voor het eerst ter sprake.

In 1999 werd een internationale architectuurwedstrijd uitgeschreven. Uit de vijfenvijftig inzendingen kwamen vijf laureaten. Het Stapelhuis van Neutelings Riedijk Architecten was het winnende concept. Aan de hand van een reizende containertentoonstelling en een begeleidende informatiekrant maakte het Antwerpse publiek in 2000 kennis met het ontwerp. AG Vespa kreeg in 2003 de opdracht om de taak van gedelegeerd bouwheerschap op zich te nemen. In 2004 werd er een directeur aangesteld voor het MAS, samen met een veiligheidscoördinator en een technisch controlebureau. De afmetingen van het gebouw werden vastgelegd. In september 2006 werd de eerste steen gelegd.

In februari 2007 werd gestart met de ruwbouw. In mei 2007 werd beslist door het College van burgemeester en schepenen van de stad Antwerpen om een verruimd MAS te ambiëren, met de integratie van de collectie van het Etnografisch Museum Antwerpen en de Collectie Janssen. Ook werd beslist om de Erfgoedcel Antwerpen te integreren in het MAS, maar het buitengedeelte van het Nationaal Scheepvaartmuseum met de echte schepen en het havengebonden erfgoed in het maritiem park zouden niet mee verhuizen naar het MAS.

Op 2 oktober 2008 werd het hoogste punt van de bouw bereikt. In mei 2010, drie jaar en acht maanden na de officiële eerstesteenlegging, volgt de oplevering van het gebouw. Het museumplein, naar een concept van Luc Tuymans en ontwerp van Jan Van Haute, werd geopend. Vanaf dan kon de inrichting van het museum en de verhuizing van de 460.000 collectiestukken beginnen. In een gestructureerde verhuisoperatie werden alle stuks zorgvuldig verpakt en geregistreerd. Een jaar later, op 14 mei 2011, opende het "MAS" - of voluit het "Museum aan de Stroom"- zijn deuren. De totale investering in het project liep op tot 56 miljoen euro.[1]

Zicht op Antwerpen tijdens de vooropening 8 mei 2011
MAS museum Antwerpen panorama

Het Hanzehuis[bewerken]

Op de plaats waar nu het MAS staat, stond vroeger het monumentale Hanze- of Oostershuis, dat dubbel zo groot was als het MAS. Dit werd in 1564 opgetrokken en werd een belangrijk symbool voor de economische welvaart van het 16e-eeuwse Antwerpen. In slechts vier jaar werd het Oostershuis of Hanzehuis gebouwd door Cornelis Floris de Vriendt, die enkele jaren voordien ook het stadhuis van Antwerpen had ontworpen.

Het Hanzehuis kreeg dezelfde stijl als het Antwerpse stadhuis. Het werd een indrukwekkend bouwwerk van vijf verdiepingen hoog en 80 bij 62 meter. De Duitse handelaars van de Hanze gebruikten de gigantische kelder en de begane grond als opslagplaats, de verdiepingen richtten ze in als kantoren en woonruimtes. Door de Beeldenstorm in 1566 en de daaropvolgende twisten was het Hanzehuis echter geen lang leven beschoren. Zeker na de val van Antwerpen in 1585 verlieten veel Duitse handelaars Antwerpen. Het Hanzehuis verloor zijn functie als handelspand en deed dienst als legerkazerne, militair ziekenhuis en zelfs als protestantse kerk.

Vanaf 1794 nam Napoleon het in om er zijn soldaten onder te brengen. Hij legde ook de dokken errond aan (Willemdok en Bonapartedok). In 1880 werd de stad eigenaar van het Oostershuis of Hanzehuis en bouwde ze het complex grondig om tot een gigantisch graanmagazijn.

Dit hield niet lang stand: in 1893 viel het ten prooi aan een felle brand, die zo verwoestend was dat het huis gesloopt moest worden. Er voor in de plaats kwam een groot nieuw graanmagazijn. Dit magazijn van Tyteca werd gesloopt om plaats te maken voor Museum aan de Stroom.

Tijdelijke tentoonstellingen[bewerken]

De derde verdieping van het complex is gereserveerd voor tijdelijke tentoonstellingen. Tot eind 2012 liep er de openingstentoonstelling rond Meesterwerken van het MAS. Vijf eeuwen beeld in Antwerpen, waarbij topwerken uit Antwerpse musea (Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA) en het Museum Plantin-Moretus) met elkaar geconfronteerd werden met als leidraad de evolutie van de beeldcultuur van de middeleeuwen tot nu. In het voorjaar van 2013 stond de invloed van Napoleon Bonaparte in de Scheldestad centraal met de expositie Bonaparte aan de Schelde. Antwerpen in een Franse stroomversnelling.[2] In datzelfde jaar was Antwerpen Europese Sporthoofdstad. Het MAS viert dit met Sporting MAS: niet alleen is er een tentoonstelling over sportbeoefening in Antwerpen, het museum verweeft ook op een originele manier cultuur met sport. Op Museumnacht konden bezoekers schilderijen bewonderen vanop een crosstrainer.[3][dode link]

Externe links[bewerken]