Museum van Bommel van Dam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Museum van Bommel van Dam
Museum van Bommel van Dam in Venlo
Museum van Bommel van Dam in Venlo
Locatie Deken Van Oppensingel, Venlo
Type kunst
Thema moderne beeldhouw- en schilderkunst
Opgericht 16 oktober 1971
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Museum van Bommel van Dam is een museum voor moderne kunst in Venlo in de Nederlandse provincie Limburg. Geëxposeerd worden schilder- en tekenkunst, beeldhouwkunst, fotografie en installaties.

Het museum is opgericht door het Amsterdamse echtpaar Maarten en Reina van Bommel-van Dam, die na de Tweede Wereldoorlog begonnen met het verzamelen van kunst. Maarten van Bommel was bankier en kunstliefhebber.

In 1969 werd hun woning in Amsterdam te klein. Daarop besloot het echtpaar om de collectie van ruim 1100 schilderijen, tekeningen, prenten en beelden aan de gemeente Venlo te schenken. Voorwaarde was wel dat de verzameling in een museum werd ondergebracht en er een woonhuis naast het museum voor het echtpaar beschikbaar kwam, waarbij het echtpaar met een binnendeur vrije toegang tot het museum had. In 1971 is het naar het echtpaar genoemde museum geopend.

Maarten van Bommel is in 1991 overleden. Zijn echtgenote Reina van Bommel, geboren in Voorthuizen op 31 december 1910, overleed op 97-jarige leeftijd op 29 juli 2008. Het museum deed mee aan de Duits-Nederlandse samenwerking Crossart.

In 2014 stelde het museum, dat is ontworpen door Jos van Hest, bij wijze van experiment zijn muren ter beschikking aan iedereen die een stuk muur wilde huren en er werd privé kunstbezit van Venlonaren getoond.[1]

Externe link[bewerken]